Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alegeri europarlamentare 2024: Olanda deschide primele secții de votare. Urmează Irlanda, Letonia și Slovacia
WhatsApp
Alegerile pentru Parlamentul European au început astăzi, 6 iunie 2024, cu deschiderea primelor secții de votare în Olanda. Procesul de votare, care se va desfășura pe parcursul a patru zile, implică aproximativ 373 de milioane de cetățeni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
 Alegeri europarlamentare 2024: Olanda deschide primele secții de votare. Urmează Irlanda, Letonia și Slovacia (Foto: Freepik)

În Olanda, secțiile de votare s-au deschis la ora locală 7:30 (05:30 GMT), marcând startul alegerilor europarlamentare. Urnele vor rămâne deschise până la ora locală 21:00 (19:00 GMT), când vor fi anunțate primele rezultate bazate pe sondajele la ieșirea de la urne. Rezultatele oficiale sunt așteptate să fie comunicate duminică, la ora 21:00 GMT, potrivit agenției Agerpres, citând AFP.

Olanda va fi urmată de Irlanda, unde votul va avea loc vineri, 7 iunie, și de Letonia, Malta și Slovacia, unde cetățenii vor putea vota sâmbătă, 8 iunie. În Cehia, secțiile de votare vor fi deschise atât vineri, cât și sâmbătă, în timp ce în Italia votul se va desfășura sâmbătă și duminică. â

 

Celelalte 20 de țări membre ale Uniunii Europene vor organiza alegerile duminică, 9 iunie

 

Rezultatele provizorii vor fi publicate în aceeași seară în toate țările, inclusiv în cele în care votul s-a desfășurat anterior.

Partidul Libertății (PVV), condus de naționalistul Geert Wilders, pare să fie pe cale să obțină un rezultat bun în aceste alegeri. Potrivit unui sondaj de opinie, PVV este la egalitate cu alianța Laburiști/Verzi de Stânga, ambele formațiuni fiind creditate cu câte opt mandate de deputat european. Aceasta ar reprezenta o victorie importantă pentru Wilders, care nu a reușit să obțină niciun loc în Parlamentul European la alegerile precedente din 2019.

În alegerile din 2019, laburiștii au obținut șase mandate, iar ecologiștii trei. Anul acesta, cele două partide de extremă stângă au decis să candideze pe o listă comună, deși intenționează să facă parte din facțiuni diferite în Parlamentul European după vot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel