Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alegeri Austria. Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea (exit-poll)
WhatsApp
Partidul Popular Austriac (ÖVP, conservatorii aflaţi la putere) şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria, înregistrând o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPÖ), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum, transmite dpa.

ÖVP, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,8% - cel mai slab rezultat din 1945 - şi şi-a pierdut majoritatea absolută din parlamentul Austriei inferioare şi probabil şi în guvernul regional. Totuşi, lidera formaţiunii din land, Johanna Mikl-Leitner, a exclus o demisie.

În schimb, FPÖ a întrunit 24,5%, cel mai bun rezultat al său de până acum în provincia estică, notează dpa. Liderul regional Udo Landbauer a subliniat în mod repetat că formaţiunea sa vrea să pună capăt "sistemului ÖVP" din Austria inferioară, învinuind totodată ÖVP, condus de cancelarul Kael Nehammer, pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.

Conform proiecţiilor rezultatului votului, Partidul Social Democrat SPÖ s-a clasat sub FPÖ, cu 20,8%, Verzii au obţinut 7,5%, iar liberalii din NEOS - 6,5%.

„Oamenii au votat împotriva corupţiei”, a declarat duminică seara managerul federal al FPÖ Christian Hafenecker, adăugând că „este începutul”, în referire la alegerile regionale prevăzute în martie în Carinthia şi în aprilie în Salzburg.

Pe plan naţional, FPÖ se clasează în sondaje pe primul loc de mai multe săptămâni, înaintea SPÖ şi ÖVP, pe locul al treilea. Următoarele alegeri naţionale sunt prevăzute pentru 2024.

Primul exit-poll:

2. Alegeri Au... (alegeri-austria--partidul-lui-karl-nehammer-a-pierdut-majoritatea-exit-poll.jpg)

ÖVP: 39,7% (-9,9)
SPÖ: 21% (-2,9)
FPÖ: 25% (+10,2)
Verzi: 7,3% (+0,8)
NEOS: 6,2% (+1,1)

Primele rezultate difuzate de televiziunea publică au arătat că Partidul Libertății, antiimigranți, a urcat pe locul al doilea cu 25,4%, iar social-democrații s-au clasat pe locul al treilea. În ciuda faptului că a obținut cu aproximativ 10 puncte procentuale mai puține voturi față de ultimele alegeri, Partidul Popular s-a clasat totuși pe primul loc, cu 39,7%.

Austria Inferioară, o provincie estică care înconjoară capitala Viena, este a doua cea mai populată regiune a țării și este considerată un bastion al Partidului Popular de centru-dreapta. Economia sa mixtă, agrară și industrială, a întâmpinat dificultăți de adaptare la creșterea prețurilor la energie. Se estimează că producția de bunuri și servicii a Austriei va stagna în acest an, cu o creștere de doar 0,3%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel