Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ajutor neașteptat pentru George, un muncitor român „tratat ca animalele“ în Austria: Un artist celebru licitează 20 de lucrări
WhatsApp
O casă de licitații austriacă din lmst și artistul Günter Lanner sunt parteneri într-un proiect prin care vor să îl ajute pe George Mitache, un muncitor român care a venit în Germania cu gândul de a face rost de bani pentru ca familia sa se plece din bordeiul în care locuiau, dar a ajuns victima exploatatorilor de mână de lucru.

Artistul Günter Lanner din Imst oferă nu mai puțin de 20 de desene în creion sau creion colorat și două în acuarelă pentru o campanie de binefacere. Sută la sută din încasări vor intra în buzunarele românului de 28 de ani a cărui poveste îngrozitoare a fost dezvăluită anul trecut în numărul 30 al publicației „Spiegel”.

O expoziție cu lucrările, care poate fi vizualizată și, desigur, de unde pot fi cumpărate lucrările, s-a deschis la Imst.

„Scopul este ca noi să adunăm 5.000 de euro din vânzarea lucrărilor mele. George Mitache a vrut să câștige la fel de mult ca  ajutor de recoltă pentru a construi o casă pentru mica sa familie, astfel încât să nu mai trebuiască să locuiască în bordeiul lor din lut" spune Günter Lannerca explicație pentru donarea operelor sale, citează meinbezirk.at.

Ajutor neașteptat pentru George, un muncitor român „tratat ca animalele“ în Austria

 

„Ne descurcăm atât de bine, dar totuși ne plângem mult. Acest bărbat a vrut doar să câștige bani cinstiți și să împlinească un vis. Această speranță a fost brusc distrusă", a spus Lanner.

George Mitache locuiește într-un sătuc din România împreună cu soția sa, însărcinată, și fiica sa, în condiții proaste. A primit oferta de muncă de la un prieten, ar fi trebuit să câștige 6.000 de euro în Germania în termen de trei luni, zbor și mese gratuite.

Citește aici cazul lui Geroge Mitache: Germania. 11 muncitori români, alungați de la o fermă: „De cinci zile, suntem pe străzi, fără mâncare, fără nimic” (VIDEO)  

Au ajuns să cerșească mâncare

 

„Când au ajuns la compania din Germania li s-au luat actele, au fost înghesuiți într-o încăpere făcută din PAL dintr-un garaj pentru tractoare și tratați ca niște cai de lucru. Adesea culegeau căpșuni zece ore pe zi într-o piesă, facturarea se baza pe performanță. La două săptămâni după sosirea lor, muncitorii au întrebat despre salariile lor, spunând că nici măcar nu și-au câștigat biletul de avion și mesele, ca să nu mai vorbim de cazare. De asemenea, nu au văzut niciodată un contract de muncă“, relatează meinbezirk.at.

Deși li s-au promis câștiguri bune, oamenii au fost duși în carantină, unde și se dădea o pâine pe zi, cartofi și varză, pe care li se cerea 5 euro, iar când îți cereau drepturile salariale erau amenințați. În cele din urmă au fost alungați, fără niciun ban în buzunar. După ce au mers pe jos kilometri întregi ca să ajungă la Bonn, au fost nevoiți sã cerșească pe stradă de mâncare. Au locuit în gări timp de patru zile și se temeau să nu fie arestați. 

Astăzi, George Mitache este acasă, în fața colibei sale de lut, la fel de sărac ca înainte, dar mai bogat de o experiență cumplită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel