„Operațiunea cea mai costisitoare și cea mai intensă în materie de resurse din istoria poliției din Austria inferioară” de anul trecut a fost cea prinderii unei bande de hoți care au aruncat în aer 11 bancomate, cu o pierderi însumate de 4,6 milioane de euro. Așa a catalogat Directorul Poliției de Stat Franz Popp operațiunea care a dus la capturarea celor 11 români.
Într-o acțiune asemănătoare, anchetatorii Biroului de Poliție Criminală de Stat de Jos, împreună cu Cobra și alte unități, au capturat miercuri dimineața un grup român de infractori chiar după ce au aruncat în aer un bancomat din foaierul unui supermarket, folosind explozibil.
Românii erau în vizorul anchetatorilor încă din iarna 2019. Potrivit șefului Biroului de Poliție Penală al Statului Inferior, Omar Haijawi-Pirchner, grupul se poate face responsabil de aproximativ 70 de infracțiuni în mai multe state federale, informează Kurier.at.
Când doi membri ai românilor suspecți au venit în Austria prin Ungaria și Slovenia și s-au mutat în cartierele din apropierea Grazului, anchetatorii, care erau deja pe urmele lor, au început acțiunile de urmărire, descoperit că duo-ul aștepta complici și că investiga locuri pe care să le prădeze în zona Fernitz.
În jurul orei 22:00, marți seară, specialiștii Cobra au observat cum suspecții au părăsit brusc locuințele și echipați cu rucsacuri au ajuns într-o zonă forestieră lângă Mur. Apoi, la 3 dimineața, trei bărbați au atașat un dispozitiv exploziv la slotul distribuitorului de numerar al ATM-ului și l-au detonat.
Grupul a fugit într-o pădure cu întreg seiful cu numerar. "Durează doar patru minute în total", spune Haijawi-Pirchner, referindeu-se la durata „operațiunii“ românilor. Când toți cei șase suspecți (între 38 și 56 de ani) au fost localizați la ora 5.21 a.m., în fața cazării lor în Hart bei Graz, forțele de ordine i-au încercuit. Un ofițer de poliție a fost rănit cu această ocazie.
Când au percheziționat mașina, polițiștii și-au dat seama că au fost timpul în pericol, găsind mai multe pachete de TATP extrem de exploziv (triperoxidul de triacetonă) și un alt dispozitiv exploziv atașat. Din păcate pentru români, și dacă ar fi scăpat neprinși după această lovitură, nu ar fi reușit să utilizeze banii, seiful fiind echipat cu o „bombă cu vopsea“ care se activează când acesta este îndepărtat de aparat, împroșcând banii cu substanță colorată care îi face inutilizabili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News