Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
12 români, invitaţi de onoare la tradiţională paradă de Ziua Naţională a Franţei
WhatsApp
Ziua Naţională a Franţei va fi sărbătorită astăzi la Paris cu gândul la primul război din Europa după decenii de pace. 

La tradiţională paradă sunt invitaţi de onoare militari din ţările Europei de Est, între care şi 12 români, în semn de recunoştinţă pentru apărarea flancului estic al NATO, în contextul agresiunii Rusia asupra Ucrainei.

6.300 de militari, 70 de avioane, 220 de vehicule blindate şi 200 de cai ai Gărzii Republicane - defilarea militară în cifre astăzi, pe cel mai frumos bulevard din lume, Champs-Elysées, după cum a anunţat Ministerul Apărării, citat de Rador.

Patru militari în ținută combat vor face parte din detașamentul de paradă comun, al tuturor statelor invitate, iar alți șapte militari (și o rezervă) vor forma garda Drapelului Național al României și vor fi echipați în ținuta militară de protocol.

Ultima participare a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” la parada militară organizată la Paris, cu prilejul Zilei Naționale a Franței, a avut loc în anul 2014.

14 iulie, Ziua Națională a Franței

 

Iar tema sub care se vor derula manifestările oficiale de Ziua Naţională este "Partager la flamme" - "Să împărţim flacăra", cu dublă semnificaţie: un omagiu adus ultimului membru al rezistenţei franceze împotriva ocupaţiei naziste, Hubert Germain, care a decedat anul acesta, şi salutul adresat flăcării olimpice, în perspectiva Jocurilor de vară pe care Parisul le va găzdui peste doi ani, în 2024.

De altfel, sportivii militari medaliaţi olimpici vor defila şi ei. Mai mult, Franţa doreşte să transmită un semnal de unitate a aliaţilor din NATO şi un puternic mesaj de solidaritate Ucrainei.

12 români, invitaţi de onoare la tradiţională paradă de Ziua Naţională a Franţei 

 

Alături de francezi, au fost invitaţi la paradă militari din nouă ţări est-europene, aşa că şi drapelul românesc va flutura astăzi pe Champs-Elysées.

Un avion de vânătoare Rafale al armatei Greciei va survola cerul alături de aparatele franceze, în timp ce o aeronavă militară Reaper, pilotată de la distanţă, va încheia spectacolul aviatic, aşadar multe simboluri.

Ziua Naţională va fi sărbătorită la temperaturi înalte la propriu. Franţa trece printr-o perioadă de caniculă severă, care a favorizat izbucnirea unor puternice incendii de vegetaţie, pe fondul secetei acumulate luni la rând. Este şi motivul pentru care numeroase primării au decis să suspende tradiţionalele focuri de artificii organizate în fiecare an pe 14 iulie în majoritatea oraşelor.

La Paris au fost menţinute însă şi concertul şi focul de artificii de diseară, pe care parizienii şi turiştii le pot urmări ca de obicei pe Champ-de-Mars, în zona Turnului Eiffel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel