Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski nu doreşte o încetare a focului cu Rusia fără o recuperare a teritoriilor pierdute
WhatsApp
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că o încetare a focului cu Rusia fără a revendica teritoriile pierdute nu ar face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu publicat vineri de The Wall Street Journal, relatează Reuters.

El a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene capturate de la invazia din februarie ar încuraja doar un conflict şi mai extins, dând Moscovei oportunitatea de a se pregăti pentru runda următoare.

Zelenski a vorbit şi despre sistemele de rachete de artilerie (HIMARS) furnizate de SUA, apreciind că 'furnizările occidentale de HIMARS, deşi fac o diferenţă materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a inversa valul'.

'Îngheţarea conflictului cu Federaţia Rusă înseamnă o pauză care oferă Federaţiei Ruse o perioadă de răgaz', notează Wall Street Journal. 'Societatea crede că toate teritoriile trebuie să fie eliberate mai întâi şi apoi putem negocia ce să facem şi cum am putea trăi în secolele următoare', a subliniat preşedintele ucrainean.

Zelenski nu doreşte o încetare a focului cu Rusia fără o recuperare a teritoriilor pierdute

 

'O nevoie mai presantă sunt sistemele de apărare antiaeriană care ar putea să împiedice Rusia să lanseze atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune asupra unor oraşe paşnice la sute de mile de linia frontului', a adăugat Zelenski.

Referindu-se la acordul semnat cu Rusia pentru redeschiderea exporturilor de cereale, Zelenski a spus: 'Concesiile diplomatice făcute Moscovei ar putea stabiliza oarecum pieţele, dar ar oferi un răgaz şi ar avea un efect de bumerang'.

Rusia şi Ucraina au semnat vineri un acord de referinţă pentru a redeschide porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, crescând speranţa că aceasta va contribui la diminuarea crizei alimentare internaţionale agravate de invazia rusă, notează Reuters, titrează Agerpres.

Lukașenko, declarație periculoasă: Ucraina trebuie să se oprească pentru a evita 'prăpastia nucleară'

 

Occidentul, Ucraina şi Rusia trebuie să se înţeleagă pentru a evita 'prăpastia războiului nuclear', a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei France Presse.

'Haideţi să ne oprim. Nu trebuie mers mai departe. Mai departe e prăpastia. Mai departe este războiul nuclear. Nu trebuie să se ajungă până acolo', a spus el. 'Trebuie să oprim, să ne punem de acord, să oprim acest haos, operaţiunea şi războiul în Ucraina', a adăugat Lukaşenko.

Dar, potrivit preşedintelui belarus, care a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, revine Kievului să facă concesii şi să meargă la negocieri, singura cale de a ieşi din conflict. Precedentele discuţii, care începuseră în primele zile ale ofensivei ruse în Ucraina au eşuat, fiecare tabăra declinându-şi responsabilitatea, aminteşte AFP. 'Totul depinde de Ucraina, în prezent, particularitatea momentului este că războiul se poate termina în condiţii mai favorabile, acceptabile pentru Ucraina', consideră Lukaşenko.

Ucraina trebuie să fie de acord 'să nu aibă niciodată pe teritoriul său arme care să ameninţe Rusia', a spus el. Potrivit lui Lukaşenko, termenul de 'denazificare' folosit de Rusia cu privire la obiectivele sale în Ucraina, 'este de domeniul filosofiei. Cel mai important este securitatea Rusiei'.

Lukașenko: Ucraina 'să nu aibă niciodată pe teritoriul său arme care să ameninţe Rusia'

 

Preşedintele belarus consideră că altfel lucrurile se pot agrava şi mai mult, amintind că Vladimir Putin avertizase anterior că armata sa nu s-a implicat încă total în Ucraina. 'Războiul care este în curs acolo nu este încă cel pe care Rusia l-ar putea duce', a afirmat Lukaşenko, evocând arme 'înfricoşătoare' pe care Moscova nu le-a utilizat.

Potrivit liderului belarus, Ucraina trebuie să accepte că regiunile ocupate de Rusia în estul şi sudul ţării sunt pierdute. 'Aceasta nu se mai discută, s-ar fi putut discuta în lunile februarie, martie', a apreciat el. În fine, Lukaşenko a atribuit Occidentului întreaga responsabilitate a acestui război, considerând că ameninţarea pe care acesta o prezenta pentru Rusia era de asemenea natură încât Moscova trebuia să atace ţara vecină. 'Noi am văzut cauzele acestui război, cauza este că dacă Rusia nu ar fi devansat NATO, voi (ţările occidentale) v-aţi fi organizat şi aţi fi lovit-o', a susţinut el. 'Voi sunteţi la originea acestui război şi voi îl prelungiţi', a acuzat Lukaşenko.

Potrivit liderului belarus, conflictul ar fi fost evitat dacă ţările occidentale i-ar fi dat lui Vladimir Putin 'garanţiile de securitate pe care le cerea', adică retragerea Alianţei Nord-Atlantice la frontierele din 1997 şi încetarea apropierii Occidentului de Ucraina, pe care Rusia o percepe ca pe o ameninţare. 'Pentru ce nu aţi dat aceste garanţii? Asta înseamnă că voi vreţi războiul!', a declarat Lukaşenko în interviul pentru AFP.

În decembrie trecut, Moscova a cerut SUA şi NATO pe un ton ultimativ un set extins de garanţii de securitate, printre care şi cea ca Ucraina să nu fie niciodată acceptată în NATO. De asemenea, a cerut oprirea extinderii Alianţei şi revenirea ei la nivelul dinaintea admiterii ţărilor din fostul bloc comunist în NATO, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel