Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski, furios după ce Canada a reparat turbinele gazoductului rus Nord Stream
WhatsApp
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat duminică, într-o convorbire cu premierul canadian Justin Trudeau, că ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei de a trimite turbine înapoi în Germania "încălcând regimul de sancţiuni" împotriva Rusiei, relatează AFP.
Merkel și Sarkozy, invitați de Zelenski să viziteze Bucha  Să vadă consecințele cooperării lor cu Putin.

Aceasta a fost prima convorbire telefonică dintre cei doi lideri de la decizia canadiană, săptămâna trecută, de a permite trimiterea înapoi în Europa a turbinelor reparate în Canada şi destinate gazoductului rus Nord Stream.

Volodimir Zelenski a criticat ferm această decizie, considerând-o "inacceptabilă".

În declaraţia sa postată pe site-ul preşedinţiei, Zelenski a afirmat că i-a comunicat premierului Trudeau că "ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream".

"Este o problemă de respectare a sancţiunilor. Dacă acum există o încălcare, nu va trece mult până vor fi şi altele", a adăugat preşedintele, acuzând Rusia de şantaj în ceea ce priveşte furnizarea de gaz. El a subliniat că există şi alte mijloace de transport al gazului rus în Europa.

Zelenski nu l-a atacat direct pe premierul Canadei



Preşedintele Ucrainei a fost mai puţin precis într-un tweet postat după convorbire în care menţiona, fără a aborda direct problema turbinelor, că poziţia internaţională cu privire la sancţiuni trebuie "să fie fondată pe principii" şi că presiunea asupra Moscovei ar trebui mai degrabă crescută decât relaxată.

De asemenea, el i-a mulţumit premierului Trudeau pentru sprijinul important al Canadei în materie de apărare.

La rândul său, Trudeau "a reafirmat sprijinul continuu al Canadei pentru Ucraina în faţa agresiunii militare ruse", potrivit unui comunicat al biroului său.

De asemenea, premierul canadian a subliniat importanţa "menţinerii unei unităţi puternice între aliaţi şi a continuării impunerii de costuri mari Rusiei pentru invazia ilegală şi nejustificată a Ucrainei", salutând curajul ucrainenilor. 

Zelenski, val de demiteri la vârful ucraineni după trădări ale oamenilor cheie

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis duminică seara pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare din partea unora dintre subalternii acestora în folosul ruşilor, măsură ce survine în ajunul unei reuniuni a UE care vizează întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei, relatează AFP.

"Am luat decizia de a-i elibera din funcţie pe procurorul general" Irina Venediktova şi pe şeful serviciilor de securitate (SBU) Ivan Bakanov, a declarat Zelenski, în timp ce Rusia continuă bombardamentele asupra mai multor oraşe ucrainene.

Autorităţile ucrainene anchetează peste 650 de cazuri de presupusă trădare de către oficiali locali, dintre care 60 în zonele ocupate de către forţele ruse şi pro-ruse, a adăugat el.

"Un număr atât de mare de infracţiuni împotriva fundamentelor securităţii naţionale şi legăturile stabilite între oficiali ucraineni însărcinaţi cu aplicare legii şi serviciile speciale ruse ridică întrebări foarte serioase pentru liderii în cauză. Fiecare dintre aceste întrebări va primi răspuns", a continuat el.

Venediktova a condus în special ancheta cu privire la presupuse atrocităţi comise la începutul invaziei ruse în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, care potrivit Occidentului a devenit un simbol al "crimelor de război" comise de ruşi în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel