Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski, după ofensiva ucraineană în Rusia: "Au adus război pe pământul nostru și trebuie să simtă ce au provocat" 
WhatsApp
Zelenski a vorbit despre ofensiva ucraineană pe teritoriul Rusiei.

Experții nu cunosc deocamdată motivul loviturii ucrainene pe teritoriul Rusiei. Forțele ucrainene au intrat aproximativ 15 kilometri pe teritoriul rusesc, în zona Kursk. Fără să dea detalii, despre ce a presupus și ce urmărește această decizie, Zelenski a spus joi seară: 

"Sunt recunoscător fiecărui soldat și comandant care asigură protecția pozițiilor noastre ucrainene și îndeplinirea sarcinilor noastre de apărare. Ucrainenii știu cum să-și atingă obiectivele. Rusia a adus război pe pământul nostru și trebuie să simtă ceea ce a făcut," a transmis Zelenski. 

Rusia, panicată după reușita ofensivei ucrainene de la Kursk 

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat joi că Moscova ar trebui să lanseze o ofensivă asupra Kievului și a altor orașe importante din Ucraina, ca reacție la incursiunea forțelor ucrainene în regiunea Kursk. Informațiile au fost publicate de The Moscow Times.

Medvedev a scris pe Telegram că "operațiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina ar trebui să se extindă și să vizeze teritorii mai vaste. El a menționat că Rusia ar putea avansa către orașe precum Odesa, Harkov, Dnepropetrovsk, Nikolaev, Kiev, și altele.

Anterior, Medvedev a exprimat dorința autorităților ruse de a ocupa marile orașe din Ucraina. La sfârșitul anului trecut, el a descris Kievul, Odesa, Harkov, Nipru și Nikolaev ca fiind "orașe rusești ocupate temporar".

Medvedev crede că Rusia ar putea ocupa Kievul

 

Medvedev a afirmat că Rusia va încheia conflictul cu Ucraina atunci când va cuceri Kievul, subliniind că acest obiectiv poate fi atins fie acum, fie într-o etapă viitoare a conflictului.

Comentând incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, Medvedev a spus că Moscova nu ar trebui să se concentreze doar pe securizarea teritoriilor considerate proprii și că Rusia va continua ofensiva atât timp cât va considera necesar.

El a reiterat acuzațiile la adresa ucrainenilor, numindu-i "naziști" și "teroriști", și a criticat aliații britanici ai Ucrainei, descriindu-i drept "nemernicii de englezi". Medvedev a susținut, de asemenea, că resursele militare ale Ucrainei sunt pe cale să se epuizeze.

În regiunea Kursk, unde a avut loc o incursiune terestră ucraineană, Aleksei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii, a raportat doborârea a șase drone și 12 rachete ucrainene de către apărarea antiaeriană rusă.

Guvernatorul a declarat pe Telegram că, în timpul nopții și dimineața, au fost doborâte șase drone și cinci rachete deasupra regiunii Kursk. Cu o zi înainte, el a instituit stare de urgență în regiune pentru a gestiona consecințele incursiunii.

Autoritățile locale au raportat evacuarea a câteva mii de persoane din regiune, dintre care peste 600 au fost cazate în adăposturi. În urma atacurilor, cinci civili au fost uciși și 31 răniți, conform datelor Ministerului rus al Sănătății, care nu au putut fi verificate din surse independente.

Gherasimov i-a promis lui Putin că forțele ucrainene nu vor mai avansa

 

Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al forțelor armate ruse, a estimat că 1.000 de militari ucraineni au fost implicați în incursiunea din districtul Sudja, regiunea Kursk, și a declarat că avansul a fost oprit.

Gherasimov a promis în fața președintelui rus Vladimir Putin că "operațiunea se va încheia cu înfrângerea zdrobitoare a inamicului", iar Putin a caracterizat incursiunea drept o "provocare pe scară largă", cea mai mare pe teritoriul rus de la începutul războiului.

În mesajul său pe Telegram, Medvedev a cerut respectarea promisiunii lui Gherasimov, insistând pe necesitatea de a învăța din evenimentele recente și de a "zdrobi și distruge inamicul fără milă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel