Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski, declaraţie despre încheierea războiului și ce semnificaţie va avea asta pentru fiecare ţară în parte
WhatsApp
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o declaraţie despre ce semnificaţie va avea încheierea războiului pentru fiecare ţară în parte, pentru Ucraina şi pentru Rusia. 

„Ucraina și Rusia se luptă pentru lucruri diferite în acest război. Prin urmare, rezultatul final va fi diferit pentru fiecare țară: pentru ruși - eșec, iar pentru ucraineni - victorie“, relatează RBC-Ucraina cu referire la un mesaj video al preşedintelui Volodimir Zelenski, susţinut cu ocazia Zilei Creştinării Rusiei Kievene.

"Luptăm pentru lucruri diferite, la fel și finalul acestei bătălii pentru fiecare va fi diferit. În sens și chiar în sonoritate. În limba rusă, este vorba de eșecul "operațiunii speciale" iar în ucraineană va reprezenta victoria obţinută în acest război şi de aceea va exista această victorie, de aceea va exista statul ucrainean", a spus Zelensky.

Reamintim că, tot astăzi, președintele a felicitat deja cetățenii cu ocazia Zilei Statului Ucrainean, pe care Uraina o sărbătorește la  28 iulie. El a mai precizat că este pentru prima dată, în acest an, când ţara sa sărbătoreşte Ziua statalităţii ucrainene, adăugând că Ucraina nu se va preda niciodată.

Zelenski nu doreşte o încetare a focului cu Rusia fără o recuperare a teritoriilor pierdute

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că o încetare a focului cu Rusia fără a revendica teritoriile pierdute nu ar face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu publicat vineri de The Wall Street Journal, relatează Reuters.

El a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene capturate de la invazia din februarie ar încuraja doar un conflict şi mai extins, dând Moscovei oportunitatea de a se pregăti pentru runda următoare.

Zelenski a vorbit şi despre sistemele de rachete de artilerie (HIMARS) furnizate de SUA, apreciind că 'furnizările occidentale de HIMARS, deşi fac o diferenţă materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a inversa valul'.

'Îngheţarea conflictului cu Federaţia Rusă înseamnă o pauză care oferă Federaţiei Ruse o perioadă de răgaz', notează Wall Street Journal. 'Societatea crede că toate teritoriile trebuie să fie eliberate mai întâi şi apoi putem negocia ce să facem şi cum am putea trăi în secolele următoare', a subliniat preşedintele ucrainean.

'O nevoie mai presantă sunt sistemele de apărare antiaeriană care ar putea să împiedice Rusia să lanseze atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune asupra unor oraşe paşnice la sute de mile de linia frontului', a adăugat Zelenski.

Referindu-se la acordul semnat cu Rusia pentru redeschiderea exporturilor de cereale, Zelenski a spus: 'Concesiile diplomatice făcute Moscovei ar putea stabiliza oarecum pieţele, dar ar oferi un răgaz şi ar avea un efect de bumerang'.

Rusia şi Ucraina au semnat vineri un acord de referinţă pentru a redeschide porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, crescând speranţa că aceasta va contribui la diminuarea crizei alimentare internaţionale agravate de invazia rusă, notează Reuters, titrează Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel