Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski: 156 de civili salvați de la combinatul siderurgic Azovstal au ajuns în Zaporizhzhia
WhatsApp
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că 156 de persoane au ajuns marți în Zaporizhzhia după ce au fost salvate de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.
Zelenski a vizitat trupele din Harkov pentru a înmâna medalii soldaților. Aceasta a fost prima sa apariție în afara Kievului de la începutul războiului

În discursul său de marți seară, acesta a spus: „avem în sfârșit rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare a Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de foarte mult timp. A fost nevoie de mult efort, de negocieri îndelungate și de diverse medieri".

El a adăugat că persoanele evacuate au petrecut mai mult de două luni în adăposturi, conform Sky News.

„Imaginați-vă, de exemplu, că un copil are șase luni, dintre care două le-a petrecut sub pământ, ascunzându-se de bombe și bombardamente", a adăugat el.

Zelenski: 156 de civili salvați de la combinatul siderurgic Azovstal au ajuns în Zaporizhzhia

 

„În sfârșit, acești oameni sunt complet în siguranță. Ei vor primi ajutor".

Forţele ruse au lansat noi atacuri asupra fabricii Azovstal, potrivit relatărilor oficiale din ambele părţi. Primarul din Mariupol spunea că peste 200 de civili rămân prinşi alături de luptători în combinatul Azovstal, potrivit Mediafax.

În același timp, președintele Franței, Emmanuel Macron și cel al Federației Ruse, Vladimir Putin, au purtat, ieri, o discuție telefonică în care au discutat despre situaţia din Ucraina. Putin a cerut Occidentului, cu acest prilej, să exercite presiuni asupra Kievului pentru a opri ceea ce liderul de la Kremlin a numit ''atrocităţi'', au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul ar putea contribui la încetarea ''crimelor de război şi a bombardării masive a oraşelor şi aşezărilor din Donbas''.

Vladimir Putin, mesaj ciudat către Occident, în discuția cu Macron

 

Rusia respinge acuzaţiile de crime de război comise de forţele sale în Ucraina şi a învinovăţit naţionaliştii şi ''neonaziştii'' ucraineni pentru decesele din rândul civililor, acuzaţie respinsă de Kiev şi Occident.

''Occidentul ar putea ajuta la stoparea acestor atrocităţi prin exercitarea influenţei adecvate asupra autorităţilor de la Kiev şi prin oprirea livrărilor de arme către Ucraina'', a menţionat Kremlinul, potrivit agenţiei de presă ruse RIA.

De asemenea, liderul rus i-a spus lui Emmanuel Macron că Moscova este în continuare pregătită pentru dialog cu Ucraina.

Preşedinţii francez şi rus au avut numeroase convorbiri în ultimii ani - de aproape 20 de ori din decembrie 2021, inclusiv de opt ori de la începutul războiului la 24 februarie - dar nu şi-au mai vorbit după descoperirea masacrului de la Bucea, în regiunea Kievului, la începutul lunii aprilie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel