Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zeci de mii de oameni au protestat la Paris: victorie a extremei drepte, un "pericol" pentru drepturile femeilor
WhatsApp
"Alerte feministe împotriva extremei drepte": zeci de mii de persoane au manifestat duminică la Paris şi în Franţa pentru a denunţa "pericolul" pentru drepturile femeilor pe care l-ar reprezenta o victorie a extremei drepte, cu o săptămână înaintea alegerilor legislative, notează AFP.

Majoritatea purtând violet, culoarea emblematică a feminismului, între 13.000 de persoane, potrivit poliţiei, şi 75.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au manifestat în capitală la apelul a peste 200 de asociaţii, ONG-uri şi sindicate.

La nivel naţional, au fost numărate 33.800 de persoane (inclusiv Parisul) în 53 de adunări, potrivit surselor din poliţie. Organizatorii au numărat de trei ori mai mulţi participanţi.

Sâmbăta, marşurile împotriva extremei drepte la chemarea sindicatelor au reunit între 250.000 de persoane (autorităţi) şi 640.000 de persoane (sindicat) în Franţa, dintre care între 75.000 şi 250.000 la Paris.

Asociaţii feministe, sindicate şi ONG-uri denunţă "feminismul de faţadă" al extremei drepte, acuzaţii respinse de Rassemblement National (RN), luând înderâdere nişte "caricaturi".

"Când mă uit la istoria partidului, nu putem spune că apără femeile. Trebuie să ne amintim că ei sunt cei care au vorbit despre avortul de confort, care atacă constant Planning Familial", o asociaţie care luptă pentru dreptul la contracepţie şi avort, a afirmat Morgane Legras, 28 de ani, activistă şi inginer nuclear, în marşul de la Paris.

Stéphanie, 51 de ani, care "nu manifestează niciodată", s-a mobilizat în faţa "unei ameninţări reale".

"Alerta feministă" s-a concretizat simbolic printr-o alarmă şi fluiere activate de manifestanţi.

"De fiecare dată când extrema dreaptă ajunge undeva la putere, atacă dreptul la avort, nu văd de ce ar exista o excepţie franceză", a declarat presei Sarah Durocher, preşedintă a asociaţiei Planning Familial.

Arătat cu degetul, RN a denunţat săptămâna aceasta nişte "caricaturi" şi "minciuni". Într-o înregistrare video adresată "tuturor femeilor din Franţa", preşedintele partidului, Jordan Bardella, a acuzat marţi "extrema stângă" că "îşi arogă monopolul drepturilor femeilor". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel