Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Xi Jinping cere armatei să se pregătească de război: „Sunt furtuni periculoase la orizont”
WhatsApp
Președintele Chinei Xi Jinping susține că țara lui se află într-o situație de securitate „instabilă și incertă” pe fondul tensiunilor din Taiwan și cere armatei să se pregătească de război.
Xi Jinping cere armatei să se pregătească de război: „Sunt furtuni periculoase la orizont”

Xi Jinping a spus Armatei Populare de Eliberare să „își concentreze toată energia pe luptă” în pregătirea războiului, a spus un purtător de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, potrivit The Guardian.

Imaginile cu Xi, care și-a asigurat recent un al treilea mandat ca lider de partid, în uniforma sa armată în timpul unei vizite la un centru de comandă au apărut miercuri pe prima pagină a Cotidianului Poporului, principalul organ de propagandă al regimului. Xi a spus că armata trebuie să „întărească în mod cuprinzător pregătirea militară în pregătirea războiului”, după ce a avertizat la un recent congres al partidului despre „furtuni periculoase” la orizont.

„Concentrați-vă toată energia pe luptă, lucrați din greu și îmbunătăți-vă capacitatea de a câștiga”, a spus el. De asemenea, armata trebuie să „apere cu hotărâre suveranitatea națională și securitatea națională”, deoarece China se afla într-o situație de securitate „instabilă și incertă”.

Președintele Chinei, Xi Jinping, declarația care aruncă lumea în haos: 'Vom recuceri Taiwanul, chiar și cu forța'

 

Xi Jinping: „Fiți curajoși și capabili să câștigați războaie”

 

Xi a ordonat armatei să se concentreze asupra pregătirii de război şi în 2013, la scurt timp după ce a venit la putere, apoi din nou în 2017. Analiștii politici spun că și-a intensificat semnificativ retorica de data aceasta. Într-o vizită similară la centrul de comandă în 2016, el le-a spus ofițerilor să fie „loiali” în luptă și „curajoși și capabili să câștige războaie”.

„El trimite un mesaj Statelor Unite și Taiwanului”, a spus Willy Lam, membru senior la Fundația Jamestown din Washington. Deși puterea militară a Chinei nu era încă la egalitate cu cea a SUA, luarea deciziilor lui Xi nu s-a bazat întotdeauna pe un calcul rațional, a spus el.

Xi a făcut un atac voalat asupra sprijinului din ce în ce mai explicit al SUA pentru Taipei la cel de-al 20-lea congres al partidului, care s-a încheiat luna trecută la Beijing, dând vina pe „interferența străină” pentru exacerbarea tensiunilor. Xi consideră că ocuparea Taiwanului este o parte cheie a moștenirii sale și a spus în discursul său de deschidere la congres: „Nu vom promite niciodată să renunțăm la folosirea forței”.

China. Partidul Comunist reunit pentru a-l încorona din nou pe Xi Jinping

 

Joe Biden: SUA va apăra Taiwanul

 

Joe Biden a promis în repetate rânduri că SUA ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat. După ce președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwan în august, Armata Populară de Eliberare a mutat mai multe nave de război și avioane aproape de linia mediană, o graniță neoficială între China și Taiwan.

În ultimele luni, Xi a folosit tonuri din ce în ce mai agresive pentru a-și îndemna cadrele militare să „îndrăznească să lupte” și să-și stimuleze „spiritul de luptă” pentru a apăra interesele naționale într-un mediu politic ostil. În discursul său de deschidere la congresul partidului, el a folosit de 17 ori cuvântul douzheng („luptă”), care se referă la accentul pus de Mao Zedong pe „lupta de clasă” și lupta împotriva influenței străine, imperialiste, și a folosit cuvântul pentru „securitate” de vreo 50 de ori.

Săptămâna aceasta, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe a criticat vizita ministrului comerțului britanic Greg Hands în Taiwan și a spus guvernului britanic „să înceteze să trimită semnale greșite forțelor separatiste pentru independența Taiwanului”.

Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden: „Nu te juca cu focul!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel