Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Washingtonul anunţă un nou ajutor militar de 270 milioane de dolari destinat Ucrainei
WhatsApp
Statele Unite au anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar destinat Ucrainei în valoare de 270 milioane de dolari, inclusiv patru noi sisteme de artilerie de precizie Himars, informează France Presse, titrează Agerpres.

Washingtonul furnizează astfel Kievului un total de 20 de unităţi din aceste lansatoare de rachete multiple montate pe blindate uşoare după această nouă livrare, care va include de asemenea până la 500 de drone kamikaze Phoenix Ghost, a precizat John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe pe probleme strategice.

Rusia 'a lansat bombardamente mortale în toată ţara, lovind mall-uri, blocuri de apartamente, ucigând civili ucraineni nevinovaţi', a spus John Kirby. 'În faţa acestor atrocităţi, preşedintele a arătat clar că vom continua să sprijinim guvernul ucrainean şi poporul său atât timp cât va fi necesar', a adăugat el.

Sistemele Himars, extrem de mobile, lansează rachete ghidate prin GPS cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, permiţând Ucrainei să atingă ţinte ruseşti aflate anterior în afara razei de acţiune. 

Washingtonul anunţă un nou ajutor militar de 270 milioane de dolari destinat Ucrainei

 

Statele Unite vor livra de asemenea 36.000 de obuze suplimentare, a spus John Kirby. Marţi, ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov a cerut Occidentului să furnizeze sisteme de artilerie de precizie semnificativ mai multe, spunând că ţara sa ar avea nevoie de cel puţin 100 de Himars pentru o contraofensivă eficientă.

Printre altele, Statele Unite au cerut vineri Rusiei să implementeze 'rapid' acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, semnat de Kiev şi Moscova la Istanbul. 'Ne aşteptăm ca implementarea aranjamentului de astăzi să înceapă rapid pentru a preveni ca persoanele cele mai vulnerabile din lume să se scufunde într-o nesiguranţă şi malnutriţie mai profunde', a declarat în faţa presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe John Kirby.

Washingtonul a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproape 7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse în 24 februarie. Pentagonul a trimis recent Kievului sisteme de artilerie de înaltă precizie HIMARS cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, permiţând armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti în spatele frontului.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a cerut marţi mai multe sisteme HIMARS, afirmând că ele ar putea "schimba datele" războiului şi ar permite o contraofensivă în faţa soldaţilor ruşi.

Olena Zelenska, discurs istoric în Congresul american: „Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia”

 

Vladimir Putin consideră că războiul din Ucraina va duce la apariţia unei noi ordini mondiale. În opinia liderului de la Kremlin, Rusia şi aliaţii săi sunt cei care vor oferi lumii modelul de viitor. 

Declaraţia este întărită şi de afirmaţiile şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov care spune că obiectiviele geografice ale Rusiei nu se limitează la Donbas, relatează Observator. Uniunea Europeană a decis al şaptelea pachet de sancţiuni, în timp ce Ucraina solicită şi mai mult ajutor militar pentru a stopa ofensiva rusă. 

Ambiţiile lui Vladimir Putin nu se opresc la Ucraina. Liderul de la Kremlin consideră că noua ordine mondială va scăpa lumea de o viziune unipolară, care nu face decât să distrugă civilizaţia. "Transformările revoluționare câștigă din ce în ce mai mult avânt și putere. Aceste schimbări extraordinare sunt cu siguranță ireversibile", a spus Vladimir Putin, președintele Rusiei. 

În cele aproape cinci luni de la începutul invaziei, obiectivul Rusiei a părut să se schimbe constant, iar situaţia actuală nu e diferită. "Acum geografia e diferită. Nu mai vorbim doar de republicile Luhansk şi Doneţk. Vorbim şi de regiunea Herson şi Zaporojie şi o serie de alte teritorii", a spus Serghei Lavrov, ministru de externe al Rusiei.

"Acest război nu este nimic mai mult decât un război pentru cucerire teritorială", a catalogat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departament de stat din SUA.

Aflată într-o vizită în Statele Unite, prima doamnă a Ucrainei a ţinut un discurs istoric în Congres în cadrul căruia a cerut mai mult ajutor militar pentru ţara sa. "Vă cer sisteme de apărare anti-rachetă, pentru a nu fi ucişi. Pentru ca să nu ne ucidă copii care încă se află în cărucioare", a cerut Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei

În teatrul de război, trupele Moscovei acuză armata ucraineană de un atac cu drone în zona centralei nucleare de la Zaporijie. Ruşii spun că centrala nu a fost avariată.

 

Prima doamnă a Ucrainei cere mai multe arme în faţa Congresului SUA

 

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a rostit miercuri o vibrantă pledoarie în faţa Congresului american pentru livrarea mai multor arme ţării sale, care să o ajute să lupte împotriva invaziei ruse. "Suntem recunoscători prezenţei SUA alături de noi în acest război", a afirmat Olena Zelenska, potrivit unei traduceri live a cuvintelor sale, "dar războiul nu s-a terminat".

"Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia şi dreptul de a prinde dimineaţa în viaţă în acele case", a spus ea. "Ajutaţi-ne şi vom repurta împreună o mare victorie!", a adăugat soţia preşedintelui Volodimir Zelenski într-o alocuţiune rostită în faţa congresmenilor americani, care s-au ridicat cu toţii în picioare pentru a o aplauda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel