Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vulcanul Fagradalsfjall din Islanda ar putea erupe oricând: risc major de gaze mortale
WhatsApp
Vulcanul din Islanda ar putea erupe oricând, iar populația poate fi avertizată doar cu 30 de minute înainte, potrivit experților. Orașul Grindavik riscă să fie complet distrus.
Vulcanul din Islanda ar putea erupe oricând: risc major de gaze mortale! Sursa - pixabay.com

Autoritățile au lansat o hartă cu zonele periculoase. Unele zone pot fi accesate doar cu măști de protecție, deoarece există riscul să fie eliberate gaze toxice potențial mortale. Sunt zile de chin pe peninsula Reykjanes, din Islanda, unde vulcanul Fagradalsfjall ar putea erupe în orice moment și să distrugă complet orașul Grindavik, care a fost deja evacuat din cauza cutremurelor continue.

Ceea ce face situația deosebit de dramatică este faptul că orice evadare a magmei, considerată foarte probabilă, s-ar produce cu un preaviz de doar 30 de minute, a declarat în cadrul unei conferințe Vioir Reynissondal, directorul unității de poliție de protecție civilă. Oficiul meteorologic islandez (IMO) a declarat că magma ar putea fi foarte aproape de suprafață.

Orașul Grindavik, cel mai amenințat de magmă, a fost deja evacuat de autorități: 4.000 de persoane au fost mutate în satele învecinate și adăposturi de siguranță.

Însă există numeroase echipe care lucrează pe teren pentru a încerca să repare pagubele extinse cauzate de activitatea seismică constantă. Unul dintre principalele riscuri nu este reprezentat de magma în sine, ci de gazele toxice care ar putea fi degajate în zonă.

 

Orașul Grindavik riscă să fie complet distrus

 

Din acest motiv, a fost publicată o hartă a riscurilor caracterizată prin trei zone de siguranță (A, B și C) cu potențiale pericole tot mai mari.

În zona A, colorată în portocaliu, pericolul este legat de activitatea seismică, care a provocat deja daune importante infrastructurii și clădirilor.

În zona B, colorată în roșu, există cel mai mare risc de erupție, deschidere bruscă a solului, curgeri de lavă și poluare cu gaze toxice.

În zona C, colorată în violet, situată chiar la nord de oraș,  riscul de erupție și fisuri bruște în pământ este și mai mare, la fel ca și cel al degajării de gaze toxice. Din acest motiv oricine intră în această zonă este obligat să poarte mască de gaz, scrie fanpage.it.

Echipele de salvare însoțesc grupuri mici de oameni pentru a-și recupera lucrurile personale din casele abandonate în grabă, dar acestea sunt operațiuni foarte rapide și monitorizate îndeaproape de experții de la Met Office.

„Când magma iese la suprafață, un fel de respirație și multe mici tremurături pot fi citite pe contoarele seismologice. Acest lucru indică faptul că magma atinge ultimii 100 de metri la suprafață”, a declarat Jon Baglundsson, purtătorul de cuvânt al echipei de salvare ICE-SAR implicată în escortarea rezidenților.

În prezent, nu este posibil să se prezică unde sau când magma poate ieși la suprafață, totuși se crede că locația cea mai probabilă pentru o erupție este chiar la nord de Hagafell, chiar în teritoriul Svartsengi. Magma de aici ar putea ajunge în orașul Grindavik și să-l distrugă complet. Potrivit experților, chiar dacă nu are loc un eveniment catastrofal, ar putea dura luni până când locuitorii să se poată întoarce la casele lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel