Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vremea rece ar putea provoca întreruperi de energie electrică în Franța săptămâna viitoare
WhatsApp
Vremea rece ar putea duce luni la întreruperi de energie electrică în Franța, deoarece întârzierile la repornirea energiei nucleare în urma unor lucrări de reparații fac ca oferta să rămână în urma cererii, au declarat analiștii.
Foto: Unsplash

Oferta de energie nucleară ar fi trebuit să ajungă la aproximativ 40 de gigawați (GW) în această săptămână, dar întârzierea operatorului EDF (EDF.PA) în repornirea reactoarelor a făcut ca aceasta să ajungă la doar aproximativ 35 GW, lăsând Franța mai dependentă de importuri și de producția pe gaz.

 

Se va face resimțită vremea rece în casele din Franța?

 

Analistul Refinitiv, Nathalie Gerl, a declarat că situația, în condițiile în care un val de frig cuprinde nord-vestul Europei în acest weekend și săptămâna viitoare, ar fi "mult mai critică" dacă nu ar fi existat eforturi pentru a reduce cererea, în special din partea marilor consumatori industriali.

Există în continuare riscul unui deficit doar luni, a spus ea.

"Dacă rămânem la 35 GW, săptămâna viitoare, ziua luni ar putea deveni destul de dură: ne așteptăm ca cererea să fie la niveluri altfel normale din punct de vedere sezonier, dar 35 GW de energie nucleară ar fi prea puțin pentru a face față unui posibil vârf de cerere de 73 GW", a spus Gerl.

Programul actual al EDF arată că 3 GW de energie nucleară revin în rețea săptămâna viitoare, ceea ce plasează capacitatea totală la 38 GW pentru prima perioadă rece a sezonului de iarnă cu cerere maximă.

Operatorul de rețea RTE a declarat joi seara că nu există niciun risc pentru securitatea aprovizionării luni, chiar și în condițiile vremii reci și a disponibilității nucleare scăzute.

 

Franța s-ar putea confrunta în această iarnă cu "câteva zile" în care furnizarea de energie electrică va fi prea mică

 

Vincent Balouet, directorul general al firmei de gestionare a crizelor Maitrise des Crises, care oferă consultanță întreprinderilor, a declarat pentru Reuters că operatorii, ca primă măsură, ar putea reduce tensiunea din rețea cu 1%-3%, o diferență pe care gospodăriile abia dacă ar observa-o.

Alte măsuri, despre care guvernul a declarat că sunt deja în vigoare pentru a asigura funcționarea unor facilități critice precum spitalele și semafoarele, includ solicitarea ca marile centre de cerere industrială, cum ar fi producătorii de aluminiu și ciment, să fie gata să reducă temporar consumul în schimbul unor compensații financiare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel