Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe liderii UE să dea dovadă de „mai multă unitate”: „Este timpul ca voi să nu fiți separați, ci un întreg”
WhatsApp
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor UE de la Bruxelles prin intermediul unei legături video, afirmând că Europa trebuie să dea dovadă de „mai multă unitate", potrivit BBC.

„Este timpul ca voi să nu fiți separați, ci un întreg”, a spus Zelenski, solicitând un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv o interdicție asupra petrolului rusesc.

Zelenski și-a folosit propria țară ca exemplu, spunând că, lucrând împreună, ucrainenii au ținut în loc trupele rusești mai mult decât se așteptau liderii mondiali.

Zelenski a mai spus că Europa trebuie să înceteze „certurile" interne privind sancțiunile, afirmând că acestea nu fac decât să ajute Rusia.

Luni și marți, liderii UE se întâlnesc la Bruxelles în cadrul unui summit extraordinar pentru a încerca să ajungă la un acord asupra unui al șaselea set de sancțiuni împotriva Rusiei, care implică o interdicție asupra petrolului rusesc. Ungaria, care se bazează foarte mult pe importurile din Rusia, a declarat că nu va susține acest plan.

 

Sprijinul NATO pentru Ucraina este indestructibil, declară premierul spaniol

 

Sprijinul NATO pentru Ucraina este indestructibil şi preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi va atinge obiectivele în ţara pe care Rusia a invadat-o pe 24 februarie, a declarat luni premierul spaniol Pedro Sanchez, informează Reuters.

''Sprijinirea Ucrainei cu hotărâre este singura cale de a garanta că Europa şi lumea pe care am construit-o au un viitor sigur'', a spus Sanchez cu ocazia unui eveniment de marcare a 40 de ani de când Spania face parte din Alianţa Nord-Atlantică.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri ceea ce el a numit lipsa de ''unitate'' a ţărilor occidentale în faţa războiului declanşat de Rusia în Ucraina cu peste trei luni în urmă.

''Întrebarea mea este: există unitate în practică (în Occident, n.red.)? Nu văd asta'', şi-a exprimat regretul şeful statului ucrainean în intervenţia sa, prin legătură video, într-o conferinţă organizată de Fundaţia Victor Pinciuk în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, afirmând că este ''nevoie de sprijinul unei Europe unite''.

''Există unitate pe subiectul aderării Suediei şi a Finlandei la NATO? Nu. Aşadar este Occidentul unit? Nu'', a argumentat Zelenski.

El a făcut un apel la solidaritate între occidentali. ''Punctul nostru forte era unitatea în interiorul ţării şi acum asta depinde de unitatea Occidentului, pentru a fi puternic şi a susţine ferm Ucraina. Vom avea avantaj asupra Rusiei atunci când vom fi toţi cu adevărat uniţi'', a subliniat preşedintele ucrainean.

În 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

 

Pentagonul confirmă că ia în calcul posibilitatea de a oferi Ucrainei lansatoare multiple de rachete

 

Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul trupelor ruse în estul Ucrainei, aşa cum a relatat mai devreme postul CNN, transmite vineri agenţia EFE.

Confirmarea că un astfel de ajutor militar este luat în calcul la Washington a venit din partea purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a menţionat la o conferinţă de presă că Departamentul american al Apărării are cunoştinţă de faptul că armata ucraineană are nevoie de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune după ce Rusia şi-a concentrat ofensiva militară în partea de est a Ucrainei şi a început să facă progrese acolo.

Fără a preciza totuşi dacă în final va fi furnizat Ucrainei acest tip de armament cerut insistent de Kiev, John Kirby a spus că ucrainenii au cerut ''în privat şi public'' sisteme de lansatoare multiple de rachete, adăugând că Pentagonul are o ''comunicare constantă cu ei asupra nevoilor lor'' privind armamentul.

El a amintit că, de când a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în februarie, Statele Unite au livrat Ucrainei 10 pachete de ajutor militar şi în prezent este în pregătire cel de-al 11-lea.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a recunoscut faptul că trupele ruse ''înaintează tot mai mult'' în Donbas, în estul Ucrainei.

Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri mai devreme că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Prin urmare, acesta a reafirmat că Ucraina are nevoie să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune inferioară acestor lansatoare.

Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.

Tot vineri, postul CNN a relatat, citând responsabili de la Washington, că preşedintele Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel