Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vladimir Putin recunoaște în final că islamiștii au comis atacul de la concert, dar lăsă să se înțeleagă că Ucraina a avut un rol în masacru
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni că atacul mortal de săptămâna trecută de la un concert de lângă Moscova a fost comis de militanți islamiști, dar a sugerat că a fost și în beneficiul Ucrainei și că Kievul ar fi putut juca un rol.

Comentariile lui Putin, la o reuniune de la Kremlin dedicată măsurilor luate ca răspuns la atac, au fost făcute în timp ce Franța s-a alăturat Statelor Unite, afirmând că serviciile de informații au indicat că Statul Islamic este responsabil.

În cel mai sângeros atac din interiorul Rusiei din ultimele două decenii, patru bărbați au dat buzna vineri seară în Primăria Crocus, împroșcând cu gloanțe în timpul unui concert al grupului rock din epoca sovietică Picnic.

Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, a declarat la reuniunea de la Kremlin că bilanțul a crescut la 139 de morți și 182 de răniți.

Patru bărbați din Tadjikistan au fost arestați preventiv sub acuzația de terorism la tribunalul districtual Basmanny din Moscova, fiind suspectați de comiterea atacului. Alte trei persoane, tot de origine tadjică, au fost arestate preventiv sub suspiciunea de complicitate.

Statul Islamic a declarat că este responsabil pentru atac și a publicat ceea ce spune că sunt imagini de la masacru.

"Cine beneficiază?"

 

"Știm că această crimă a fost comisă de mâna unor islamiști radicali cu o ideologie pe care lumea musulmană o combate de secole", a declarat Putin în declarații postate pe aplicația de mesagerie Telegram.

El nu a menționat în mod direct Statul Islamic și a repetat afirmația sa anterioară potrivit căreia atacatorii au încercat să fugă în Ucraina, spunând că există "multe întrebări" care trebuie examinate.

"Întrebarea care se pune este cine beneficiază de pe urma acestui lucru?". a spus Putin. "Această atrocitate poate fi doar o verigă dintr-o serie întreagă de încercări ale celor care se află în război cu țara noastră din 2014 prin mâinile regimului neonazist de la Kiev".

"Știm prin mâna cui a fost comisă crima împotriva Rusiei și a poporului său. Dar ceea ce ne interesează pe noi este cine a ordonat-o."

Putin a declarat că scopul atacului a fost acela de a "semăna panică". Dar, în timp ce forțele rusești avansau prin teatrul de război din Ucraina, a spus el, ar putea fi, de asemenea, destinat să "arate propriei populații că nu totul este pierdut pentru regimul de la Kiev".

Putin a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forțele ucrainene și ucrainenii pro-ruși.

Ucraina a negat orice rol în împușcăturile de vineri, iar președintele Volodymyr Zelenskiy l-a acuzat pe Putin că încearcă să deturneze vina.

Statele Unite au declarat că au încredere în revendicarea Statului Islamic. Oficialii americani au declarat că au avertizat Rusia în această lună cu privire la informații despre un atac iminent și că informațiile indică faptul că o filială afgană, Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), a fost responsabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel