Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
VIDEO Circ pe străzile Leeds. Familia copiilor români luați de serviciile sociale britanice a chemat presa: "De ce ne-au luat copiii? Îi vrem înapoi!"
WhatsApp
Familia copiilor români luați de serviciile sociale britanice a apelat publicația Mirror pentru a-i ajuta să-i recupereze pe micuți. Ei spun că nu înțeleg de ce le-au fost luați copiii și fac un apel să-i primească înapoi. 
Leeds: Un unchi va prelua temporar cei 4 copii români preluați de autoritățile britanice

Scene violente în Leeds, după ce patru copii au fost luați dintr-o familie de români și plasați în îngrijirea serviciilor sociale. Părinții implicați au abordat publicația Mirror și au implorat ca micuții să fie returnați.

Jurnaliștii britanici publică un videoclip în care tatăl îndurerat spune că copii au fost "luați de poliție" și face a făcut apel la calm, implorând să-i fie aduș copiii înapoi. 

Oamenii au ieșit pe străzile din Leeds

 

Potrivit materialului publicat de Mirror, familia s-a adunat în stradă în această dimineață, în fața epavei autobuzului ars. Oamenii au fost avertizați să rămână în casă după ce revolta a început în zona Harehills din Leeds joi, în jurul orei 17.00. O mașină de poliție a fost răsturnată cu sirenele încă în funcțiune. Violența a izbucnit după ce cei patru copii au fost luați și plasați în îngrijirea asistenților sociali.

Ministrul de interne, Yvette Cooper, a condamnat „scenele și atacurile șocante” din Harehills. Ea a declarat pe X: „Sunt îngrozită de scenele șocante și de atacurile asupra vehiculelor poliției și transportului public din Leeds. Tulburările de această natură nu își au locul în societatea noastră.”

Pe rețelele de socializare, imaginile par să arate doi bărbați care încearcă să dea foc autobuzului, unul de la ușa laterală, iar celălalt după ce a deschis compartimentul în care se afla motorul. Pompierii au reușit să ajungă la fața locului sub escorta poliției doar câteva ore mai târziu.

First Bus a confirmat că unul dintre vehiculele sale a fost incendiat, iar un altul a fost prins în haos, dar a declarat că vehiculele erau goale și că ambii șoferi nu au fost răniți. Localnicii au afirmat în această dimineață că haosul a izbucnit după ce serviciile sociale și poliția au luat patru copii de la o familie.

Poliția din West Yorkshire a declarat că ofițerii au îndepărtat în siguranță copiii și lucrătorii agenției înainte ca violența să escaladeze în cursul serii.

VIDEO

Youtube video image
 

Autobuz incendiat de români. "Coboară și salvează-ți viața"

 

Un localnic a declarat pentru Mirror: "Mă duceam la magazin când i-am văzut atacând autobuzul. O doamnă i-a spus șoferului de autobuz 'Coboară din autobuz și salvează-ți viața'. La început au fost doar doi sau trei care au sărit înăuntru și am încercat să îi opresc, dar apoi au sosit vreo 20 și m-am speriat. Sunt îngrijorată pentru copiii mei. Am doi copii adolescenți și sunt îngrijorată pentru ei. Lucrurile sunt tensionate pe aici. Este sfâșietor."

În timp ce jurnaliștii stăteau de vorbă cu martorii, tatăl și mama, ai căror copii, toți sub 14 ani, au fost îndepărtați de autorități, i-au abordat pentru a face apel pentru a-și recupera copiii.

Printre lacrimi, aceștia au declarat pentru Mirror că sunt originari din România și nu le-au făcut niciodată rău copiilor lor.

"Vă rog să îmi aduceți copiii înapoi. Îi vreau înapoi. De ce mi-ați luat copiii? Au fost luați de lângă noi", spune tatăl copiilor plângând.

Un prieten de familie a declarat că tatăl a încercat să oprească problemele atunci când au izbucnit și că "vrea calm".

 

Paul, un bărbat care a asistat la violențe, a povestit cum s-a petrecut totul: "Mi-e teamă că va izbucni din nou. Totul a început cu un incendiu lângă semafor, făcut din saltele, un frigider și pubele cu roți. Poliția a sosit în dube și a înconjurat focul, dar apoi au început să încerce să le dea foc, așa că s-au întors cu toții și au plecat.

Dar cel mai șocant a fost când au dat foc autobuzului. Au început să-l atace cu cărămizi. Toată lumea a sărit pe cal. De asemenea, rețelele de socializare au escaladat situația, toți făcând videoclipuri TikTok. Ei știau că poliția este în criză de personal. Au aruncat cu coșuri de gunoi în flăcări. Eu mă mut acum. M-am săturat”.

romani-leeds

MAE: În cazul incidentelor din Leeds există o anchetă în desfăşurare

 

Ministerul Afacerilor Externe informează că în cazul incidentelor de joi, de la Leeds (Marea Britanie), în care au fost implicaţi cetăţeni români, există o anchetă în desfăşurare, iar, în acest context, interesul minorilor implicaţi este o prioritate.

Potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale de poliţie, ancheta derulată cu privire la acest incident este în curs de desfăşurare, astfel încât la acest moment nu au fost recepţionate notificări cu privire la reţinerea sau arestarea unor cetăţeni români implicaţi în evenimentele de joi.

Conform MAE, consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Leeds implicate în gestionarea situaţiei care a avut la bază acţiunea de preluare a patru cetăţeni români minori în grija serviciilor sociale locale.

În cadrul dialogului, reprezentanţii autorităţilor locale de poliţie au apreciat demersurile efectuate de Consulatul General al României la Manchester în sprijinul normalizării situaţiei, respectiv discuţiile cu familia de cetăţeni români şi cu reprezentanţii cultelor religioase din care fac parte cetăţenii români prezenţi la faţa locului. În cadrul discuţiilor a fost subliniată necesitatea respectării recomandărilor autorităţilor locale, urmarea căilor legale de acţiune şi importanţa respectării deciziilor autorităţilor de protecţie a minorilor din Leeds, arată sursa citată.

De asemenea, în contextul discuţiilor cu reprezentanţii serviciilor sociale britanice din cadrul Consiliului local Leeds care gestionează cazul cetăţenilor români minori, precum şi cu familia de cetăţeni români, reprezentanţii Consulatului General din Manchester i-au asigurat de sprijinul autorităţilor române în identificarea unei soluţii stabile, de durată, în interesul superior al minorilor, cu respectarea deciziilor adoptate de autorităţile britanice responsabile de caz.

Reprezentanţii misiunii române au subliniat importanţa deschiderii şi a cooperării familiei minorilor cu autorităţile competente pentru identificarea tuturor instrumentelor menite să faciliteze o soluţie în interesul superior al minorilor.

Ministerul român subliniază că, potrivit competenţelor, în ansamblul acţiunilor de protecţie şi asistenţă consulară efectuate pentru cetăţenii români, MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, iar în unele situaţii cu sprijinul ataşaţilor pentru probleme sociale şi de muncă, acordă o atenţie deosebită minorilor români care s-ar putea regăsi în situaţii dificile, în străinătate.

De asemenea, este menţinut dialogul cu părinţii minorilor, cu autorităţile locale competente, precum şi cu instituţiile române cu atribuţii în materie de protecţie a drepturilor minorilor.

MAE evidenţiază că în toate demersurile efectuate în cazul cetăţenilor români minori aflaţi în situaţii deosebite primează exclusiv principiul fundamental privind respectarea interesului superior al copilului, în deplină concordanţă cu principiile înscrise în Convenţia privind Drepturile Copilului, cu respectarea reglementărilor din statul de cetăţenie sau reşedinţă permanentă sau domiciliu al minorului.

Mai mulţi români au fost implicaţi, joi seară, la Leeds, în incidente violente, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului.

------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel