Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ursula von der Leyen "îi arată obrazul" Lizei Truss, noul premier al Marii Britanii
WhatsApp
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că speră ''respectarea integrală a acordurilor'' convenite între UE şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, după ce Partidul Conservator britanic a ales-o pe Liz Truss pentru postul de premier, relatează AFP.

''UE şi Regatul Unit sunt parteneri. Împreună facem faţă la numeroase provocări, de la schimbările climatice până la războiul din Ucraina. Sper o relaţie constructivă cu respectarea integrală a acordurilor noastre'', a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, în contextul în care Liz Truss a ameninţat că nu va aplica dispoziţiile privind Irlanda de Nord cuprinse în acordul de Brexit încheiat cu UE.

Conform protocolului nord-irlandez inclus în acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, provincia Irlanda de Nord rămâne în uniunea vamală şi în piaţa comună a UE, menţinându-şi astfel deschisă frontiera cu Irlanda, ţară membră a UE. Dar Londra consideră că acest protocol, care practic creează o frontieră în interiorul Regatului Unit, este imposibil de aplicat.

După ce înaintea referendumului privind Brexitul din 2016 Liz Truss a făcut campanie împotriva ieşirii din UE, ca ministru de externe în guvernul demisionarului Boris Johnson ea a adoptat un ton adesea foarte virulent contra UE.

Ea este de altfel iniţiatoarea unui proiect de lege ce prevede suspendarea aplicării clauzelor din protocolul nord-irlandez, ceea ce ar putea antrena noi represalii din partea Bruxellesului - pe lângă procedurile legale deja iniţiate - şi un război comercial cu impunerea reciprocă de taxe.

Cine este Liz Truss. Biografia completă

 

Elizabeth Truss a câştigat, la 5 septembrie 2022, competiţia internă din Partidul Conservator britanic pentru funcţia de premier al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit agenţiilor internaţionale de presă. Truss va fi învestită premier marţi, după ce va fi primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral în Scoţia.

S-a născut la 26 iulie 1975, la Oxford, potrivit www.bbc.com.

A studiat filosofie, ştiinţe politice şi economie la Colegiul Merton, Universitatea Oxford, indică https://www.gov.uk/.

Timp de zece ani, înainte de a îmbrăţişa cariera politică, a lucrat în industriile de telecomunicaţii şi de energie, în departamente de contabilitate şi management în cadrul companiilor Shell şi Cable & Wireless, ocupând şi diferite funcţii, printre care manager comercial şi director economic, conform www.bbc.com şi https://www.elizabethtruss.com/.

În 2010, Elizabeth Truss a fost aleasă în legislativul britanic, pe listele Partidului Conservator, într-o circumscripţie din sud-vestul Norfolk.

În septembrie 2012 a fost desemnată subsecretar de stat pentru educaţie şi îngrijirea copiilor.

A fost secretar de stat pentru mediu, alimentaţie şi probleme rurale (iulie 2014 - iulie 2016), indică https://www.elizabethtruss.com/.

Lord cancelar şi secretar de stat pentru justiţie (iulie 2016 - iunie 2017), Liz Truss a ocupat, ulterior, funcţia de secretar şef al Trezoreriei (iunie 2017 - iulie 2019).

În iulie 2019 a fost desemnată secretar de stat pentru comerţ internaţional şi preşedinte al Consiliului de coordonare a comerţului, conform https://www.elizabethtruss.com/.

A fost numită, la 10 septembrie 2019, ministru pentru femei şi egalităţi, iar din 15 septembrie 2021, a ocupat funcţia de secretar de stat la Foreign Office, potrivit https://www.gov.uk/.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel