Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Uniunea Europeană îşi ia la revedere de la premierul italian Draghi: 'Grazie Mario'
WhatsApp
La summitul de vineri de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene şi-au luat la revedere de la premierul italian Mario Draghi, aflat la sfârşitul mandatului, relatează AFP. 
Mario_Draghi_prim_ministru_italia_

'Mulţumim, Mario. Îţi dorim tot ce e mai bun pe viitor, oricât ar costa', a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel. El a reamintit astfel expresia folosită de Draghi când era preşedinte al Băncii Centrale Europene şi a promis să facă tot ce se poate pentru a apăra euro în timpul crizei financiare, 'oricât ar costa'.

Prim-ministru al Italiei din 13 februarie 2021, politicianul care şi-a câştigat renumele de 'Super Mario' a fost nevoit să demisioneze după ce mai multe partide s-au retras din majoritatea parlamentară de la Roma. Locul său va fi luat probabil de Giorgia Meloni, care a condus dreapta italiană la victoria în alegeri.

Uniunea Europeană îşi ia la revedere de la premierul italian Draghi: 'Grazie Mario'

 

Şefa formaţiunii Fratelli d'Italia a fost convocată vineri de preşedintele republicii, Sergio Mattarella, care urma să îi încredinţeze formarea următorului guvern. În mesajul său de adio, Draghi a subliniat că UE a devenit 'o sursă de securitate, de stabilitate şi de pace' şi le-a cerut conducătorilor europeni să păstreze Uniunea ca reper 'în aceste vremuri tulburi'.

Drept cadou la despărţire, Draghi a primit o machetă transparentă a clădirii Consiliului, unde se întrunesc summiturile europene. La finalul mandatului lui Draghi, Italia - a treia economie ca mărime din zona euro - se confruntă, la fel ca şi alte ţări, cu o situaţie economică dificilă, marcată de criza energetică şi de inflaţie.

AFP apreciază că Meloni va avea de rezolvat probleme deosebit de grele, fără a neglija păstrarea unităţii coaliţiei, care lasă deja să se întrevadă primele fisuri. Deşi în rândul dreptei italiene predomină euroscepticii, Meloni a insistat săptămâna aceasta că Italia face parte 'pe deplin şi cu fruntea sus' din Uniunea Europeană.

Ea este şi o susţinătoare a NATO şi a asistenţei pentru Ucraina invadată de Rusia, ceea ce o pune în conflict cu Silvio Berlusconi. Fostul premier, şef al partidului Forza Italia, a anunţat zilele trecute că şi-a reluat relaţia amicală cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a învinovăţit Kievul pentru războiul ruso-ucrainean, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel