Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un spaniol apără România în fața stereotipurilor rasiste. ”Mulți vorbiți despre români, dar spuneți-mi sincer: Vă simțiți în siguranță în Spania?”
WhatsApp
Un creator de conținut spaniol le-a luat apărarea românilor după ce a primit un mesaj ”rasist” din partea unui conațional ”curios” în legătură cu anumite obiceiuri din țara noastră. 
Foto: Captură de ecran / Sursă: Tiktok @javi_ghoma

Javier, un spaniol cunoscut în mediul online pentru dragostea sa față de România, a stârnit aprecierea și atenția românilor după ce a răspuns ferm la un mesaj rasist primit de la un conațional spaniol. Într-un videoclip postat pe TikTok, Javier i-a apărat pe români, exprimându-și dezaprobarea față de stereotipurile negative propagate despre România.

În videoclip, Javier citește cu voce tare întrebările răutăcioase despre țara noastră, adresate de către un conațional spaniol. Întrebările se referă la presupusele practici culturale și sociale din România, cum ar fi violența împotriva femeilor și furtul de cupru. În replică, Javier îi pune conaționalului său spaniol întrebări similare despre Spania, evidențiind astfel dublele standarde și prejudecățile.

”Atenție la următorul mesaj rasist.”, își începe Javier videoclipul. 

”Bună, Javi. Am trei întrebări pentru tine: 

Este adevărat că în România bărbații pot lovi femeile pe stradă și nu se întâmplă nimic? 

Este adevărat că în România s-au săturat să fure cupru și de aceea se fură cupru în Spania? 

Este adevărat că în România se ucid porcii pentru distracție și de aceea există atât de mult grătar?”, este mesajul conaționalului pe care îl citește spaniolul. 

”Da, încă mai sunt oameni în Spania care gândesc așa. Dar nu îți face griji, dragul meu compatriot spaniol pentru că și eu am câteva întrebări să îți pun.”, spune, vizibil supărat, Javier. 

”Este adevărat că în Spania ucizi un taur și tu numești asta cultură?

Este adevărat că în Spania un bărbat poate lovi o femeie în metrou în fața camerei de filmat și să nu meargă în închisoare? 

Este adevărat că în Spania doi bărbați pot viola o femeie și se întâmplă ca aceștia să nu meargă la închisoare? 

Este adevărat că în Spania puteți fura mai puțin de 300 de euro și să nu ajungeți la închisoare?

Este adevărat că în Spania că dacă în metrou, un grup de minori te insulă și atacă, iar dacă te aperi, cel care merge la închisoare ești tu?

Este adevărat că în Spania dacă cineva intră în casa ta pentru a te jefui iar tu îl omori pe hoț în legitimă apărare, cel care merge la închisoare ești tu, chiar dacă ai 80 de ani?”, îi răspunde Javier la întrebări conaționalului. 

Este adevărat că în Spania că dacă mergi în închisoare, ai dreptul la trei mese, sală de gimnastică și piscină?

Este adevărat că în Spania  cineva îți poate invada locuința, vă pierdeți casa și poliția nu poate face nimic în această privință?”, îl întreabă înapoi Javi pe conaționalul său.

”Vorbiți mult despre români, dar spuneți-mi adevărul: Chiar vă simțiți în siguranță în Spania? Trăiască Spania!”, a conchis spaniolul, pe un ton ironic.

Javier, care a învățat singur limba română și a vizitat România pentru prima dată în 2023, s-a îndrăgostit iremediabil de țara noastră. El își dedică activitatea pe TikTok promovării frumuseții diverselor regiuni din România și culturii locale. Mesajul său a avut un impact puternic, câștigând simpatia și susținerea românilor pentru poziția sa fermă împotriva stereotipurilor negative.

Reacția românilor: ”În România încă mă simt în siguranță”

 

”Așa susținere pentru România nici la unii români nu vezi. Respect și îți mulțumim” 

”Respect, ești mai român decât mulți dintre noi.”

”Nici nu știam că în Spania au atât de multe lucruri urâte.” 

”Mulțumim. Mulți oameni din Spania consideră că toți suntem la fel.” 

”Mulțumim! Toate popoarele lumii au plusuri și minusuri dar na, e mai ușor să vezi scobitoarea din ochiul vecinului decât parul din ochiul tău.”

”Bravo! Mulți cred că România e mai periculoasă ca Spania. În realitate e fix invers.” 

”Felicitări pentru cât de obiectiv ești omule. În toată lumea există lucruri urâte. Viitorul este compromis peste tot!” 

”Javi, ești minunat, ai o mentalitate corectă. Bravo!”

”Bună Javi, ai mare dreptate. În România încă mă simt în siguranță pe strada și în propria mea locuință. Îți mulțumim frumos! Persoane fără caracter există în lumea toată.”

Videoclipul are 28.000 de aprecieri și 2371 de comentarii, majoritatea din partea românilor. 

------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel