Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un sat din România a ajuns în presa internațională. "Surpriza din una din cele mai sărace țări din UE"
WhatsApp
Postul francez de televiziune TV5 Monde a realizat un reportaj în satul Mihai Viteazu din județul Constanța, România, pentru a explica surpriza la primul tur al alegerilor din România. 

Publicitate

În satul Mihai Viteazu, locuitorii au votat masiv pentru extrema dreaptă și pentru candidatul naționalist la președinție, Călin Georgescu. Rezultatul reflectă o alegere conservatoare, motivată mai degrabă de dorința de schimbare decât de o respingere directă a Europei.

„Cum s-a ajuns aici? Simplu, oamenii cer schimbare”, spune Ciprian Gavrilă, într-un bar local unde o televiziune transmite un program despre alegeri.

„Partidele de la putere ne-au înșelat și ne-au mințit”, afirmă antreprenorul de 43 de ani, membru al partidului de extremă dreaptă SOS România, care a intrat recent în Parlament după alegerile legislative.

În Mihai Viteazu, trei formațiuni din aceeași tabără politică au obținut împreună aproape 65% din voturi, cel mai mare scor din România, una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană.

Călin Georgescu a avut un rezultat remarcabil în primul tur al alegerilor prezidențiale, obținând 45,5% din voturile orașului de 3.000 de locuitori, comparativ cu aproximativ 23% la nivel național.

Un vot pentru valori tradiționale

Candidat naționalist și fost înalt funcționar public, Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a surprins scena politică și urmează să se confrunte în turul al doilea cu Elena Lasconi, o centristă. Alegerile sunt văzute ca un referendum privind viitorul european al României, membră NATO și vecină cu Ucraina.

Primarul liberal al satului, Adrian Costache, admite că a fost „surprins” de susținerea masivă pentru Georgescu, despre care spune că nu a participat la discuțiile din campanie.

Mihai Filip, un vânzător de 55 de ani, este convins de mesajele candidatului, pe care le-a urmărit intens pe TikTok. „România întâi” a devenit o lozincă virală, susținută de o amplă campanie online, care, potrivit autorităților, ridică suspiciuni privind o posibilă influență externă.

„Este pro-rus? Nu, îi pasă de români”, declară Filip, care ignoră acuzațiile aduse candidatului. „Totul este scump acum, iar salariile sunt mici. Ce apreciez la el sunt credința creștină și valorile conservatoare.”

Ca și alți locuitori, Filip o percepe pe Elena Lasconi drept asociată unor politici pro-LGBT. „Nu avem nevoie de o femeie care să ne conducă, ci de un bărbat capabil să ne conducă bine”, adaugă el, evocând alegerea lui Donald Trump în Statele Unite.

Nemulțumiri și speranțe

Călin Georgescu „apelează la tradiționalismul societății românești și reprezintă un vot de protest pentru cei dezamăgiți de sistem”, explică politologul Marius Ghincea.

Deși Mihai Viteazu este situat aproape de granița cu Ucraina, războiul din regiune nu este o prioritate pentru localnici. Candidatul, un critic al NATO și fost admirator al lui Vladimir Putin, cere încetarea sprijinului militar pentru Ucraina, ceea ce îngrijorează Bruxelles-ul și Washingtonul.

Tinerii, precum Daniel Panait, de 21 de ani, recunosc că sunt sceptici, dar își pun speranțele în Georgescu. „În țara asta nu s-a făcut nimic. De ce să nu încercăm ceva nou?”

Pentru Ciprian Gavrilă, proprietar de afaceri, frustrarea față de taxele mari și ajutoarele modeste pentru antreprenori l-au determinat să aleagă fără ezitare schimbarea: „Aș fi încântat dacă ar fi ales. După atâția ani cu aceleași partide, de ce să nu vedem cum se descurcă altcineva?”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel