Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un nor de praf saharian lovește centrul Europei. Cei cu probleme de respirație sunt sfătuiți să rămână în case 
WhatsApp
Praful saharian va lovi Europa centrală în acest weekend. Printre țările afectate sunt Austria, Elveția, posibil Italia, Franța, Spania sau Portugalia. 
Foto ILUSTRATIV

Curenții de aer care vin din Sahara transportă în prezent miliarde de particule de nisip care vin spre Europa. 

Acest fenomen natural este anunțat din nou pentru weekend. Duminică ar putea fi cea ma fierbinte zi de când un val de temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă din an a lovit Europa. Vinovate de acest fenomen ar fi masele de aer din nord-vestul Africii care odată cu căldura vor aduce mase extrem de mari de praf în atmosferă. 

Nutrienți precum calciul și magneziul

 

Dar acest lucru nu este în niciun caz un dezavantaj pentru natură, ci mai degrabă pentru oameni. Cele aproximativ 500 de milioane de tone de praf care sunt produse în Sahara în fiecare an joacă un rol esențial în aprovizionarea pădurilor cu substanțe vitale datorită proporției lor uriașe de nutrienți precum calciu și magneziu. De exemplu, 40 de milioane de tone din aceste substanțe ajung în pădurile tropicale amazoniene în fiecare an. Dar praful din Sahara contribuie și la fertilizarea „atmosferică” în Peninsula Iberică.

Influența asupra evenimentelor climatice nu a fost încă pe deplin cercetată. Dar praful din atmosferă nu colorează doar răsăriturile și apusurile de soare în roșu-portocaliu spectaculos, ci este, de asemenea, probabil să influențeze în mod direct modelele meteorologice.

„S-a dovedit că aerosolii atenuează radiația solară și, prin urmare, ar putea scădea temperaturile – asta ar putea stopa topirea ghețarilor din regiunile noastre alpine”, spune președintele onorific al unei organizației de mediu din Austria, Gerhard Heilingbrunner.

Cu toate acestea, încărcătura cu praf saharian „asemănător unei explozii a norilor” este echivalent cu o izolare pentru sute de mii de persoane alergice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel