Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un german a primit somație de la bancă după ce a donat pentru partidul extremist AfD
WhatsApp
Banca germană Sparkasse a trimis o somație unui client care a donat bani partidului extremist AfD. 

O bancă din Germania a trimis o somație unui client după ce acesta a donat o sumă de câteva sute de euro biroului federal al partidului Alternative für Deutschland (AfD). Incidentul ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca băncile din Germania să blocheze transferuri către partidul de opoziție de dreapta.

Publicația "Junge Freiheit" a obținut o copie a scrisorii, în care se afirmă: "Beneficiarul plății are o orientare extremistă de dreapta. Sparkasse Mittelfranken-Süd nu acceptă astfel de plăți. În propriul dumneavoastră interes, vă rugăm să încetați astfel de plăți."

Această veste vine la doar câteva zile după ce ministrul de interne din Germania, Nancy Faeser, a anunțat intenția de a suspenda efectiv secretul bancar pentru presupușii "extremiști de dreapta". Planul lui Faeser, ce urmează să fie analizat de Curtea Constituțională Federală, ar acorda agenției germane de intelligence interne autoritatea de a solicita informații despre tranzacțiile și conturile desfășurate și deținute de "extremiștii de dreapta" - cei considerați că pun în pericol principiile fundamentale ale unei societăți libere și democratice.

"Dacă avem dovezi că banii sunt folosiți pentru a finanța lucruri ilegale pentru a împiedica ordinea democratică de bază, atunci putem închide și conturi", a declarat Faeser, potrivit publicației European Conservative.

Expresia "a împiedica ordinea democratică de bază" este o referire directă la activitățile care pot duce la interzicerea unui partid în temeiul Constituției Germane. AfD și-a exprimat în repetate rânduri angajamentul față de Legea Fundamentală Germană (Constituția).

Banca spune că documentul este o "greșeală" 

 

Solicitând clarificări cu privire la incident, ziarul conservator Berliner Zeitung a contactat banca pentru un comentariu, iar aceasta a confirmat autenticitatea scrisorii. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al băncii a susținut că scrisoarea a fost "de fapt o greșeală" și că clientul "va fi informat în consecință".

"Junge Freiheit" scrie că scrisoarea nu a putut fi trasată direct la bancă, ci la un furnizor extern de servicii angajat de bancă pentru a monitoriza tranzacțiile pentru a detecta semne potențiale de spălare de bani. Având în vedere conținutul scrisorii - combinat cu faptul că câteva asociații de stat ale Alternative pentru Germania (AfD) au fost etichetate drept "extremiste de dreapta" de către Biroul politicizat pentru Protecția Constituției (BfV) - este posibil ca acest lucru să fi dus la trimiterea scrisorii.

Sparkasse nu a confirmat sau negat însă dacă scrisoarea a fost trimisă de bancă sau de un furnizor extern de servicii, spunând ziarului că banca "în general nu divulgă informații despre sistemele noastre de securitate IT".

Furnizorul extern de servicii financiare nu a răspuns încă la solicitarea "Junge Freiheit" privind această problemă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel