Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un festival în Canare și o petrecere la o saună din Madrid, sursa a două mari focare de variola maimuței din Spania
WhatsApp
O petrecere masivă din orașul Maspalomas, de pe insula Gran Canariala, la care au luat parte 80.000 de persoane, este investigată epidemiologic în Spania, ca fiind focarul din care provin cel puțin patru cazuri de variola maimuței, au confirmat surse medicale pentru cotidianul spaniol El Pais. Acesta ar fi al doilea focar după sauna din Madrid închisă vineri, de unde ar fi provenit mai multe îmbolnăviri cu acest virus.
Un festival în Canare și o petrecere la o saună din Madrid, sursa a două mari focare de variola maimuței din Spania

Trei italieni, mai mulți spanioli și cel puțin un localnic al insulei care au participat la festivalul Maspalomas Gay Pride, între 5 și 15 mai, au fost depistați cu variola maimuței.

Autoritățile medicale din Spania încercă acum să afle legătura dintre acest eveniment, pe care îl considera al doilea mare focar din Spania, și cazurile pozitive. Potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Sănătății, 30 de probe analizate de Centrul Național de Microbiologie corespunzătoare pacienților din Madrid au avut rezultat pozitiv la testele PCR, care detectează prezența unui virus variolic non-uman. O parte dintre aceștia au fost la festival, potrivit El Pais, care citează surse din rândul autorităților sanitare.

Maspalomas Gay Pride este unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul comunității gay, iar mii de oameni din toată Spania și din multe țări europene participă la ea în fiecare an, informează Libertatea. Acesta este al doilea focar major de variolă localizat în Spania în ultimele zile.

 

Cuvântul saună nu se referă doar la conceptul de băi publice

 

Primul focar a fost depistat într-o zonă numită Sauna Paraíso, din cartierul Malasaña din Madrid, care a fost închis vineri de Ministerul Sănătății. Cuvântul saună nu se referă doar la conceptul de băi publice, ci este folosit în Spania pentru a descrie locurile frecventate de bărbații gay în căutare de relații intime, notează Reuters.

„Departamentul de Sănătate Publică va efectua o analiză și mai detaliată, pentru a controla infectarea, pentru a limita căile de transmitere și pentru a atenua cât mai mult posibil răspândirea acestui virus”, a spus Enrique Ruiz Escudero, șeful pe probleme de sănătate din regiune

Pe lângă cazurile confirmate, până vineri după-amiază, a reieșit că Madrid are alte 15 sub investigație cu simptome compatibile cu boala. Alte două ar fi în Insulele Canare și câte unul în comunități precum Andaluzia, Galiția, Catalonia, Țara Bascilor și Extremadura.

Investigațiile au scos la iveală că virusul a început să circule în capitală în a doua jumătate a lunii aprilie, deși majoritatea infecțiilor cunoscute până acum au avut loc în jurul weekendului din 7 și 8 mai.

 

Virusul se răspândeşte de obicei prin contact direct

 

Evoluția variolei maimuței este favorabilă în aproape toate cazurile apărute la persoanele sănătoase.

Identificată inițial la maimuţe, virusul se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului la persoane care călătoresc în acele zone.

Însă, potrivit agenției europene de control al bolilor, cazurile recente din Europa par să se răspândească de la o persoană la alta, fără vreo legătură directă cu Africa. Mai mult, autoritățile sanitare din mai multe țări au remarcat că variola maimuței se răspândește cu precădere în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali.

 

Incubația virusului durează de obicei între 6 și 13 zile

 

Incubația virusului durează de obicei între 6 și 13 zile, deși poate dura până la 21. Simptomele încep să se manifeste cu febră, cefalee și dureri musculare, oboseală și umflarea glandelor. Una până la trei zile mai târziu, erupția cutanată apare cu vezicule mici care cresc, se umplu cu puroi și apoi crustă. Când acestea se usucă și cad, ceea ce durează de obicei de la una până la trei săptămâni, persoana nu mai este contagioasă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a organizat vineri o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre variola maimuţei, pe măsură ce virusul se răspândește în țările europene. Aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate până în prezent în 11 țări, iar alte 50 sunt suspecte, a informat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în urma reuniunii de urgen La nivel global, 127 de cazuri au fost raportate în 11 țări, potrivit lui John Brownstein, profesor de medicină la Harvard Medical School din SUA, care urmărește cazurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel