Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un epidemiolog şef RECUNOAŞTE: "Suedia ar fi trebuit să ia mai multe măsuri împotriva COVID-19"
WhatsApp
Suedia ar fi trebuit să ia mai multe măsuri la începerea pandemiei de coronavirus, a asigurat miercuri epidemiologul şef al Agenţiei de sănătate publică, Anders Tegnell, figura cea mai vizibilă a strategiei relaxate adoptată de această ţară, care a înregistrat o mortalitate mult mai mare decât statele vecine nordice, relatează EFE.

"Dacă ne-am confrunta cu aceeaşi boală ştiind ceea ce ştim în prezent, cred că ne-am situa undeva la mijloc între ceea ce a făcut Suedia şi ce a făcut restul lumii", a declarat miercuri Tegnell într-un interviu acordat postului Radio Suedia. El a vorbit de "o potenţială ameliorare", deşi nu s-a arătat foarte sigur dacă soluţia ar fi fost luarea mai multe măsuri, mai din timp, sau pentru o perioadă mai lungă.

"Suedia este una dintre puţinele ţări care a început să închidă treptat, restul ţărilor au închis totul odată. Problema este că nu ştim ce măsuri au avut mai mare efect, probabil că o vom şti când vom începe să le ridicăm", a precizat Tegnell.

Suedia a adoptat de la început o strategie mai blândă decât marea parte a ţărilor europene, cu multe recomandări făcând apel la responsabilitatea individuală pentru a proteja grupurile de risc şi introducând în paralel restricţii în viaţa publică.

Astfel, au fost închise institutele şi universităţile, însă nu grădiniţele şi nici şcolile sau restaurantele. Au fost în schimb interzise vizitele la căminele de bătrâni şi au fost limitate aglomerările la maximum 50 de persoane.

Suedia a înregistrat 38.589 de cazuri de coronavirus şi 4.468 de decese, cu o rată de 43,2 de decese la 100.000 de locuitori, net superioară restului ţărilor nordice, dar sub cea a ţărilor europene cele mai afectate, precum Belgia, Spania, Marea Britanie şi Italia, potrivit datelor oferite de Universitatea americană John Hopkins.

După ce duminică nu s-a mai înregistrat niciun deces, pentru prima oară după mai multe luni, la începutul săptămânii numărul a crescut din nou: luni au fost raportat 8, iar marţi 65 de decese.

Rata înaltă de mortalitate a provocat critici la adresa strategiei suedeze, mai ales în afara ţării, însă autorităţile au menţinut aceaşi linie. Au recunoscut totuşi eşecul acestei strategii în protejarea bătrânilor, care reprezintă peste două treimi din totalul morţilor, cărora li se adaugă un număr mare de decese în rândul celor care trăiau în azile sau care primeau asistenţă la domiciliu. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel