Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE va susţine reconstrucţia Ucrainei, dar sunt necesare eforturi colosale: „Vorbim de mii de miliarde de euro“
WhatsApp
Preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, afirmă că Ucraina va avea nevoie de mii de miliarde de euro pentru reconstrucţia post-conflict şi argumentează că Uniunea Europeană nu poate fi lăsată singură în acest efort, fiind necesare contribuţii ale întregii comunităţi internaţionale.

"Cât va costa reconstrucţia Ucrainei? Sunt vehiculate multe cifre, dar un lucru mi se pare clar: nu vorbim de milioane de euro, ci de mii de miliarde", a declarat Werner Hoyer pentru agenţia Reuters, citează Mediafax.

Werner Hoyer a argumentat că este necesar un efort al comunităţii internaţionale, nu doar al Uniunii Europene. "Comunitatea internaţională trebuie să furnizeze un volum uriaş de susţinere", a subliniat preşedintele Băncii Europene de Investiţii.

UE va susţine reconstrucţia Ucrainei, dar sunt necesare eforturi colosale: „Vorbim de mii de miliarde de euro“

 

Hoyer a precizat că problema costurilor pentru reconstrucţia Ucrainei a fost analizată la recentele reuniuni ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, în Washington.

Conferinţa internaţională a donatorilor pentru Ucraina, organizată săptămâna trecută la Varşovia, a generat angajamente de 6,5 miliarde de dolari (6,15 miliarde de euro) din partea comunităţii internaţionale.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus, cu ocazia Conferinţei la nivel înalt a donatorilor, elaborarea de către Uniunea Europeană a unui plan pentru reconstrucţia Ucrainei post-conflict, după modelul fostului Plan Marshall, aplicat de SUA în Europa după al II-lea Război Mondial.

Zelenski: Ucraina respectă UE şi îşi doreşte acelaşi respect

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns miercuri lipsa unui termen concret în ceea ce priveşte promisiunea aderării ţării sale la Uniunea Europeană şi a spus că ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă, potrivit EFE.

"Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun", a declarat Zelenski prin videoconferinţă în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris.

Preşedintele ucrainean a subliniat în acest discurs că nu se poate ca Ucraina să fie acceptată în UE şi în acelaşi timp să nu fie inclusă în blocul comunitar: "Nu putem sta într-o incertitudine continuă. Ar fi ca într-un cuplu, care trăieşte împreună de ani de zile, iar unul îi promite celuilalt că se vor căsători. Toate acestea nu sunt decât o promisiune şi intervine incertitudinea".

În acelaşi timp, Zelenski şi-a exprimat convingerea că dacă Ucraina ar fi făcut parte din Alianţa Nord-Atlantică înainte de începerea invaziei ruse, lansată la 24 februarie, nu ar fi existat acum niciun război. "A fost o greşeală că NATO nu a făcut loc Ucrainei mai devreme", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel