Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE: 15 state membre, inclusiv România, cer ”noi soluții” pentru gestionarea migranților și transferul acestora către țările terțe
WhatsApp
Cincisprezece ţări membre ale Uniunii Europene, în frunte cu Danemarca şi Cehia şi cărora li s-a alăturat şi România, au cerut "noi soluţii" pentru a transfera mai uşor migranţii în ţări din afara UE, inclusiv în timpul operaţiunilor de salvare pe mare.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Cele 15 state, printre care se numără Italia și Grecia, dar nu și Ungaria, doresc să meargă mai departe decât pactul recent adoptat de UE privind migrația, care intensifică controalele la frontierele blocului comunitar. Acestea cer Comisiei Europene să dezvolte și să propună noi modalități și soluții pentru prevenirea migrației ilegale în Europa, conform unei scrisori consultate de AFP.

"Aplicarea conceptului de 'ţară terţă sigură' în dreptul european privind azilul trebuie reevaluată"

 

Astfel, ele solicită implementarea unor mecanisme care să permită detectarea, interceptarea și, în caz de nevoie, salvarea migranților pe mare și transportarea acestora într-un loc sigur într-o țară parteneră din afara UE, unde pot fi găsite soluții pe termen lung pentru aceștia.

Cele 15 țări semnatare sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia și România.

Ele fac referire și la acordul recent încheiat de Italia cu Albania pentru a trimite migranții salvați în apele italiene în această țară candidată la aderarea la UE, pentru a li se putea procesa acolo cererile de azil.

De asemenea, cele 15 țări sugerează posibilitatea de a facilita transferul solicitanților de azil către țări terțe, unde cererile lor ar putea fi analizate.

Conform legislației europene, un imigrant care ajunge în UE poate fi trimis într-o țară din afara blocului comunitar unde ar putea solicita azil, cu condiția să aibă o legătură suficientă cu acea țară terță, excluzând astfel un model similar cu cel al Marii Britanii/Rwanda în acest moment.

"Aplicarea conceptului de 'ţară terţă sigură' în dreptul european privind azilul trebuie reevaluată", afirmă ţările semnatare.

În mod general, aceste țări doresc să crească numărul acordurilor cu țările terțe de-a lungul rutelor migratorii, exemplificând parteneriate deja încheiate, cum ar fi cel cu Turcia în cazul refugiaților sirieni din 2016, scrie Agerpres. 

"Încurajăm stabilirea de parteneriate cuprinzătoare, reciproc avantajoase şi durabile cu ţările partenere cheie de-a lungul rutelor migratorii", au mai scris cele 15 ţări semnatare.

----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
pixel