Publicitate
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva politicii guvernului şi pentru a denunţa acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi ţările din Mercosur, relatează AFP.
La punctul de trecere a frontierei Medyka (sud-est), circa 30 de protestatari împiedică circulaţia camioanelor care intră în Polonia.
Un camion este autorizat la fiecare oră să părăsească Polonia spre Ucraina.
Blocajul nu se aplică autoturismelor, autobuzelor, transportului umanitar şi militar.
Protestatarii reproşează în special guvernului că nu şi-a respectat promisiunile privind impozitele pentru fermieri.
"Avem autorizaţie să protestăm până la sfârşitul anului, însă aşteptăm să vină ministrul să discute cu noi mâine. Deocamdată nu dorim să ne extindem protestul", a declarat pentru AFP Roman Kondrow, unul dintre protestatari.
"În semn de solidaritate cu fermierii occidentali, ne opunem şi semnării acordului dintre Uniunea Europeana şi ţările din Mercosur", a adăugat el.
Potrivit acestuia, "acordul va distruge agricultura europeană".
"Ei nu respectă aceleaşi standarde ca noi", a spus el, adăugând că "aceeaşi situaţie se referă la importurile de produse agricole ucrainene".
Un vicepremier polonez a declarat vineri că Varşovia se va opune tratatului de liber schimb al Uniunii Europene cu ţările din Mercosur, decizia finală urmând să fie luată săptămâna viitoare.
Contururile unui acord între Uniunea Europeană şi Mercosur, alcătuit din Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, au fost convenite în 2019, dar unele ţări UE, printre care Franţa, se opun, temându-se că le-ar afecta sectoarele agricole.
"Polonia nu va sprijini acest acord, aceasta este rezoluţia pe care vrem să o adoptăm în cadrul guvernului", care urmează să se întâlnească marţi, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul apărării şi preşedinte al Partidului Ţărănesc Polonez (PSL), membru al coaliţiei de guvernământ.
Ministrul francez al agriculturii, Annie Genevard, a subliniat, la rândul său, că pieţele naţionale şi piaţa europeană sunt "concurate din ce în ce mai mult de producţiile din afara Uniunii Europene şi trebuie să protejăm suveranitatea alimentară a Europei".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News