Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina pierde un oraş în Lugansk și retrage trupele din Sievierodonetsk
WhatsApp
Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.

După pierderea oraşului Hirske şi a altor câteva aşezări din jurul acestuia şi retragerea deja anunţată a trupelor ucrainene din Severodoneţk, oraşul geamăn al acestuia din urmă, Lisiceansk, ultimul din provincia Lugansk aflat sub control ucrainean, este în pericol de a fi încercuit din trei direcţii de trupele ruse.

''Din păcate, începând de astăzi (...) întregul district Hirske este ocupat'', a declarat şeful administraţiei municipale a acestuia, Oleksi Babcenko. ''Mai sunt unele mici lupte pe la periferii, dar inamicul a intrat'', a confirmat oficialul ucrainean.

''Un steag roşu flutură deasupra (sediului) administraţiei municipale'', a spus la rândul său un purtător de cuvânt al acestei administraţii.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au încercuit lângă oraşele Hirske şi Zolote o grupare alcătuită din circa 2.000 de soldaţi ucraineni, anunţ pe care purtătorul de cuvânt menţionat anterior a refuzat să-l comenteze.

Trupele ucrainene au început joi retragerea din Severodoneţk, dar această operaţiune ar putea dura mai multe zile, potrivit şefului administraţiei militare locale. După săptămâni de bombardamente ruseşti şi lupte de stradă, armata ucraineană mai controla doar zona industrială a acestui oraş.

Ultimele forțe ucrainene din Sievierodonetsk au primit ordin să se retragă

 

Ultimele forțe ucrainene care luptă în orașul Sievierodonetsk au primit ordin să se retragă pentru a evita să fie încercuite, informează The Guardian.

Pierderea orașului Sievierodonetsk este cea mai recentă înfrângere pe câmpul de luptă pentru Kiev, după cea din orașul portuar Mariupol. Potrivit unor estimări, aproximativ 12.000 de civili au rămas în Sievierodonetsk, dintr-o populație de 160.000 de locuitori înainte de război.

Toate cele trei poduri spre vest peste râul Siverskyi Donets către orașul Lysychansk au fost distruse în lupte, iar primarul Oleksandr Striuk spune că situația umanitară este critică.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a spus vineri că forțele ucrainene „au primit ordinul de a se retrage pe noi poziții și de a continua lupta acolo”, dar nu a dat mai multe detalii.

„Situația în acest moment este de așa natură încât a rămâne în aceste poziții distruse doar de dragul de a fi acolo nu are sens”, a spus el.

Haidai a declarat că aproape toată infrastructura a fost distrusă. „90% din oraș este avariat, 80% dintre case vor trebui să fie demolate”, a adăugat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel