Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina le cere civililor din regiunea Luhansk să fugă de bombardamente
WhatsApp
Ucraina le cere civililor din regiunea estică Luhansk să fugă de bombardamentele rusești, după ce oficialii au declarat că peste 50 de civili care încercau să se evacueze pe calea ferată dintr-o regiune învecinată au fost uciși într-un atac cu rachete.

Sirenele de raid aerian au răsunat în mare parte din estul Ucrainei sâmbătă dimineața, au declarat oficialii, în timp ce guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a îndemnat oamenii, într-un discurs televizat, să plece, în timp ce Rusia își aduna forțele pentru o ofensivă, transmite Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut un "răspuns global ferm" la atacul cu rachete de vineri asupra unei gări pline de femei, copii și bătrâni din Kramatorsk, în regiunea Donețk.

Primarul orașului, care a estimat că 4.000 de persoane erau adunate acolo în acel moment, a declarat că cel puțin 52 au murit.

Ministerul rus al Apărării a negat responsabilitatea atacului, afirmând că rachetele care au lovit gara au fost folosite de armata ucraineană și că forțele armate ale Rusiei nu au avut alocate ținte în Kramatorsk vineri.

Toate declarațiile autorităților ucrainene cu privire la atac au fost "provocări", a spus acesta.

Ucraina le cere civililor din regiunea Luhansk să fugă de bombardamente

 

Invazia Rusiei, care durează deja de peste șase săptămâni, a forțat peste 4 milioane de persoane să fugă în străinătate, a ucis sau a rănit mii de oameni, a lăsat un sfert din populație fără adăpost și a transformat orașele în dărâmături.

Kremlinul a declarat vineri că ceea ce numește o "operațiune specială" de demilitarizare și "denazificare" a vecinului din sud s-ar putea încheia în viitorul apropiat, obiectivele sale fiind atinse prin munca depusă de armata rusă și de negociatorii de pace.

Dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că războiul ar putea dura luni sau chiar ani.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că Moscova se pregătește pentru o ofensivă pentru a încerca să obțină controlul total asupra regiunilor Donbas din estul Donetsk și Luhansk, deținute parțial de separatiștii susținuți de Moscova din 2014, după ce și-a retras forțele din regiunea Kiev.

Ministerul britanic al Apărării a arătat într-o informare că se așteaptă ca atacurile aeriene să se intensifice în sud și în est, deoarece Rusia încearcă să stabilească o punte terestră între Crimeea - anexată de Moscova în 2014 - și Donbas, dar forțele ucrainene au zădărnicit avansul.

Zece coridoare umanitare pentru evacuarea persoanelor din regiunile asediate au fost convenite pentru sâmbătă, inclusiv unul pentru persoanele care se evacuează cu transport privat din orașul port Mariupol, devastat în sud-estul țării, a declarat vicepremierul Irina Vereshchuk, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel