Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina: Kievul respinge ultimatumul Moscovei asupra orșului Mariupol. Zece milioane de oameni au fugit din casele lor
WhatsApp
Kievul a respins peste noapte ultimatumul rusesc prin care se cerea predarea orașului asediat Mariupol. 10 milioane de oameni au fugit deja din casele lor.

„Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutate în interior, fie refugiați în străinătate”, a declarat, duminică, pe Twitter Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Nu s-au înregistrat progrese pentru încetarea focului, în ciuda numeroaselor discuții între cele două părți și sancțiunilor internaționale împuse Rusiei. Turcia a dat însă asigurări că cele două țări sunt „aproape de un acord”, scrie pmg.ua.

Reamintim că Ucraina are termen până la primele ore ale zilei de 21 martie pentru preda Mariupolul, apoi, între orele 10 - 12, ora Moscovei, vor fi deschise coridoarele umanitare, garantând tuturor celor care vor ieși că nu vor fi uciși, a spus, duminică seara, generalul rus Mihail Mizintsev.

Ministerul rus al Apărării afirmă că Ucraina are termen până la primele ore ale zilei de 21 martie pentru a da un răspuns privind predarea Mariupol, potrivit agenției ruse de presă RIA.

 

„S-a dezvoltat o catastrofă umanitară teribilă"

 

„Depuneți armele”, a spus liderul militar rus Mihail Mizintsev rezistenței din Mariupol. El este directorul Centrului național rus pentru managementul apărării. Comentariile sale au fost făcute într-un briefing distribuit de Ministerul Apărării, potrivit Reuters, citat de Mediafax. 

„S-a dezvoltat o catastrofă umanitară teribilă", a mai spus Mizintsev. Politicieni ucraineni și occidentali și forțele de apărare au acuzat Rusia pentru catastrofa umanitară.

„Tuturor celor care depun armele le este garantată ieșirea în siguranță din Mariupol”, a adăugat liderul militar, precizând că luni, la ora 10.00, ora Moscovei, vor fi deschise coridoarele umanitare pentru ieșirea din Mariupol.

Practic, de la 10.00 până la 12.00, se propune organizarea unei ieșiri din oraș a militarilor ucraineni și a mercenarilor străini fără arme, în acest caz fiindu-le garantată viața. Apoi ar trebui să urmeze trecerea convoaielor umanitare în oraș și evacuarea civililor.

 

Zelenski: Ucraina nu va accepta niciun termen de pace care să îi compromită integritatea teritorială 

 

Reprezentanții ONU, OSCE, Crucea Roșie sunt invitați să însoțească această operațiune umanitară „pe teren”.

Ministerul Apărării face apel la Kiev să manifeste prudență și să desființeze instrucțiunile emise anterior care obligau rezistența din Mariupol să se sacrifice. Ministerul Apărării insistă să primească un răspuns scris de la Kiev la propunerile făcute pe Mariupol înainte de ora 5 dimineața, relatează agenția rusă de presă RIA.

Separat, armata rusă face apel la autoritățile locale din Mariupol spunând că acum au dreptul să facă o alegere istorică.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus ferm că Ucraina nu va accepta niciun termen de pace care să îi compromită integritatea teritorială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel