Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trei milioane de chinezi au concurat pentru un singur post de funcţionar public
WhatsApp
Peste trei milioane de persoane au participat în weekend la examenul anual pentru ocuparea unui post de funcţionar public în China, a anunţat luni presa oficială, un număr record care scoate în evidenţă îngrijorările tinerilor cu privire la siguranţa locului de muncă în contextul economiei care încetineşte, scrie Reuters.

În condiţiile unei rate ridicate a şomajului în rândul tinerilor din cea de-a doua economie a lumii, perspectiva unei cariere mai puţin strălucite de funcţionar public este din ce în ce mai atractivă având în vedere că oportunităţile în sectorul privat se reduc.

"Pe ansamblu, contextul general nu este unul bun", spune un utilizator al platformei de social media Weibo, în condiţiile în care s-au înmulţit postările având drept subiect examenul de funcţionar public. "Un număr mare de companii concediază angajaţi şi îşi încetează activitatea. Nu este deloc stabil aşa că am ales să fiu funcţionar public. Accept un câştig mai mic. Cel puţin nu voi fi şomer şi nu voi muri de foame", se arată în postare.

Potrivit publicaţiei oficiale China Daily, examenul anual pentru o carieră de funcţionar public a avut loc duminică şi s-a derulat simultan în 237 de oraşe din întreaga ţară. Au fost scoase la concurs un număr record de 39.600 de posturi vacante în rândul agenţiilor guvernamentale şi instituţiilor afiliate. În medie, au fost 77 de candidaţi pentru un singur loc, susţine şi publicaţia Global Times.

China e încă afectată de efectele pandemiei de COVID-19  

 

China are probleme în a-şi relansa economia după pandemia de COVID-19 iar Guvernul de la Beijing a introdus mai multe măsuri de stimulare, inclusiv prin majorarea sprijinului financiar oferit companiilor private.

În paralel a scăzut şi numărul celor care încearcă să intre la facultate, susţine China News Network, un cercetător de la China National Academy of Educational Sciences menţionând lipsa de siguranţă cu privire la locul de muncă drept unul dintre motive. "Pentru mulţi, aşteptările că vor găsi un loc de muncă după facultate sunt relativ mici", spune cercetătorul Chu Zhaohui.

Publicaţia Global Times menţionează faptul că numărul de posturi de funcţionar public scoase la concurs a crescut în ultimii ani. De exemplu, anul trecut aproape 2,6 milioane de candidaţi au concurat pentru 37.100 de posturi vacante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel