Patriarhia Română a anunțat recent că va analiza cazul în următoarea ședință a Sinodului, în urma unui interviu controversat oferit publicației franceze Le Figaro, în care ierarhul a făcut aprecieri pozitive despre candidatul independent Călin Georgescu și președintele rus Vladimir Putin.
Potrivit Patriarhiei, interviul contravine deciziilor stricte adoptate încă din 2008, care interzic clericilor să se implice în politică partinică sau să sprijine candidați electorali. Deși Arhiepiscopia Tomisului susține că materialul jurnalistic urma să fie publicat după alegeri și că declarațiile ÎPS Teodosie vizau doar recunoașterea unor „calități umane firești” precum credința și pacifismul, contextul electoral a amplificat controversele.
Într-un comunicat oficial, Patriarhia Română a precizat că se delimitează ferm de afirmațiile făcute de ÎPS Teodosie, reiterând importanța neutralității politice a Bisericii Ortodoxe Române. „Sfântul Sinod a decis, încă din 2008, că arhiereii, preoții și monahii nu pot participa la campanii electorale în calitate de susținători. Biserica Ortodoxă Română își afirmă astfel clar neutralitatea în timpul alegerilor și respinge orice formă de politică partinică,” se arată în comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei.
Această poziție a fost reafirmată în contextul în care ÎPS Teodosie nu este la prima abatere de acest tip. În trecut, ierarhul a fost sancționat cu o mustrare pentru atacurile publice la adresa lui Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Disputa dintre cei doi a fost una intens mediatizată, a durat mai multe luni și a adus prejudicii imaginii instituției.
Antecedentele ÎPS Teodosie cântăresc greu în decizia pe care Sfântul Sinod urmează să o ia.
Printre cele mai notabile episoade din trecutul său se numără conflictele deschise cu reprezentanți ai Patriarhiei și alte momente în care a fost acuzat de încălcarea regulilor bisericești. Ultimul conflict major, cel cu Vasile Bănescu, a fost marcat de publicarea unor texte jignitoare la adresa fostului purtător de cuvânt al BOR, ceea ce a atras critici din partea mai multor lideri religioși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News