Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Secetă în Franța. Autoritățile îi încurajează pe oameni să colecteze apa de ploaie
WhatsApp
Două stropitori pentru copii, una roşie şi una verde, sunt aşezate în faţa unui recipient de plastic de 300 de litri, în curtea unei şcoli - la Chevreuse, în regiunea pariziană, ca şi în întreaga Franţă, colectarea apei de ploaie câştigă teren în rândul unei populaţii afectate de episoade succesive de secetă, relatează luni AFP, citată de Agerpres.
În Franța se colecteaza tot mai mult apa de ploaie (Foto: Freepik)

Obişnuind elevii să ia apă din colectoare în loc să folosească robinetul pentru a uda grădina de legume, primăriţa Anne Héry-Le Pallec doreşte să-i "sensibilizeze" pe cei aproximativ 6.000 de locuitori ai regiunii sale, afectată de restricţiile privind utilizarea apei în verile anilor 2022 şi 2023.

În ultimii ani, cu ajutorul unei subvenţii regionale, edilul a distribuit circa 150 de colectoare de apă de ploaie locuitorilor comunei, care numără "2.800 de locuinţe, dintre care 1.400 case individuale" şi aproape tot atâtea peluze, "pe care unii nu suportă să le vadă îngălbenindu-se între iulie şi august".

Dovadă a frustrării tot mai mari a grădinarilor amatori sau a conştientizării fragilităţii resursei hidrice, vânzările de colectoare de apă de ploaie au crescut vertiginos în ultimii ani.

"Din 2019, am înregistrat o creştere de 26,3% în cinci ani. Există variaţii mari de la un an la altul, pentru că este o piaţă foarte dependentă de condiţiile meteorologice", explică Chloe Grave, responsabilă de gamă pentru magazinele Gamm Vert şi Jardiland.

Vedeta acestei pieţe, evaluată la 44 de milioane de euro în 2023, este colectorul mural de 300 de litri, conectat la jgheab.

Deşi această practică este veche de milenii, secetele din 2003 şi 2005 au determinat autorităţile să legifereze.

Legea permite acum utilizarea apei de ploaie în clădiri, precum şi utilizarea apelor menajere (de la duşuri, băi, chiuvete, maşini de spălat) pentru activităţi exterioare, cum ar fi udarea plantelor, dar şi interioare, cum ar fi spălarea podelelor sau alimentarea toaletelor. În schimb, utilizarea pentru igienă (băi, duşuri) şi pentru consum rămâne interzisă.

Deşi consumul de apă al particularilor a scăzut în ultimii zece ani, un francez utilizează în medie 148 de litri de apă pe zi, potrivit Centrului de Informare despre Apă. Rezervorul de apă al toaletelor reprezintă 20% din acest consum.

Totuşi, utilizările evoluează, în special în clădirile publice, din ce în ce mai multe dotate cu instalaţii de colectare a apei.

În gospodăriile particulare, sistemele de colectare a apei de ploaie pentru uz intern includ, de obicei, un rezervor subteran de 6.000 până la 8.000 de litri, echipat cu un filtru şi conectat la un sistem de pompare. Potrivit lui Thomas Contentin, preşedintele Ifep (Syndicat des Industriels Français de l'Eau de Pluie), "se estimează că între 15.000 şi 20.000 de case sunt echipate anual cu astfel de sisteme, adică puţin sub 10% dintre casele noi", o cerere în "creştere constantă".

Pe lângă potenţialele economii şi protejarea cursurilor de apă, el subliniază rolul potenţial al colectării în gestionarea apei de ploaie, "pentru a ajuta la prevenirea inundaţiilor", şi pledează pentru o reglementare mai strictă. "Cel puţin, toate construcţiile noi ar trebui să fie echipate din start cu o reţea separată", pentru a se putea instala ulterior un sistem de colectare, potrivit lui Thomas Contentin.

"Recuperarea apei de ploaie pentru irigare este o soluţie excelentă", este de părere Melanie Dajoux, reprezentantă a asociaţiei France Nature Environnement, mai scrie sursa citată. 

"Dar este o soluţie foarte locală pentru o problemă globală," este de părere aceasta. Ea susţine soluţii mai ambiţioase, cum ar fi păstrarea unui spaţiu cu pământ la baza clădirilor "în loc să fie totul asfaltat", care ar permite apei de ploaie să se infiltreze mai uşor în pânza freatică sau, cel puţin, să limiteze uscarea solurilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel