Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tensiuni în nordul Africii. Algeria şi-a închis spaţiul aerian pentru toate avioanele marocane
WhatsApp
Algeria a decis miercuri închiderea "imediată" a spaţiului său aerian pentru toate avioanele civile şi militare marocane, precum şi pentru avioanele înmatriculate în Maroc, a anunţat preşedinţia Algeriei, notează AFP.

"Înaltul Consiliu de Securitate (HCS) a decis închiderea imediată a spaţiului aerian pentru toate avioanele civile şi militare, precum şi pentru cele înregistrate în Maroc", potrivit unui comunicat oficial, transmite Agerpres.

Această decizie a fost anunţată la sfârşitul unei reuniuni a HCS, prezidată de preşedintele Abdelmadjid Tebboune şi consacrată examinării situaţiei de la frontierele cu Marocul. Decizia de a închide spaţiul aerian a fost luată "având în vedere provocările continue şi practicile ostile din partea Marocului", a precizat comunicatul.

La 24 august, Algeria şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Marocul după luni de tensiuni sporite între aceste două ţări rivale din Maghreb. Ministrul algerian de externe, Ramtane Lamamra, a criticat la acea dată Rabatul pentru că "nu a încetat niciodată să desfăşoare acţiuni ostile împotriva Algeriei".

"Serviciile de securitate şi propaganda marocane duc un război ticălos împotriva Algeriei, poporului şi liderilor săi", a acuzat el.

Tradiţional dificile, relaţiile dintre Algeria şi vecinul său marocan au cunoscut o recentă degradare, în special din cauza dosarului dificil al Saharei Occidentale.

Normalizarea relaţiilor diplomatice dintre Maroc şi Israel - în schimbul recunoaşterii americane a "suveranităţii" marocane asupra acestui teritoriu - a sporit şi mai mult tensiunile cu Algeria, susţinătoare a cauzei palestiniene, care a denunţat "manevre străine" vizând destabilizarea sa.

Legăturile diplomatice au fost întrerupte pentru prima dată între cele două ţări atunci când, la 7 martie 1976, Rabatul a pus capăt relaţiilor cu Algerul care recunoscuse Republica Arabă Democrată Sahrawi, autoproclamată de separatiştii Frontului Polisario.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel