Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Taberele pentru migranți din Albania, administrate de italieni, se deschid în octombrie
WhatsApp
Deschiderea celor două centre pentru migranți prevăzute de protocolul Italia-Albania a fost din nou amânată, noul termen fiind stabilit pentru luna octombrie. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne al Italiei, Matteo Piantedosi, care a explicat că aceste întârzieri sunt cauzate de "situații normale de verificare" în cadrul lucrărilor de construcție, precum nevoia de a întări terenul în anumite zone. 
Tabără de migranți construită în Albania (Foto: YouTube)

Proiectul, care prevede construirea și administrarea centrelor pentru migranți în Albania de către autoritățile italiene, a fost inițial prezentat în noiembrie anul trecut drept o "soluție inovatoare" menită să devină "un model de urmat" în gestionarea fluxurilor migratorii. Potrivit planului inițial, centrele ar fi trebuit să devină operaționale până în primăvara anului 2024. Însă, de atunci, proiectul a fost amânat în repetate rânduri, scrie publicația Fanpage.

La început, se stabilise ca deschiderea centrelor să aibă loc în luna mai, urmând ca acestea să fie pregătite pentru perioada de vară, când numărul încercărilor de traversare a Mediteranei crește semnificativ. Cu toate acestea, guvernul a rămas vag în privința datei exacte, iar în iunie a anunțat o nouă dată pentru 1 august, care ulterior a fost din nou amânată. În august, ministrul Piantedosi a evitat să ofere o dată exactă, invocând condițiile geologice ale solului și valurile de căldură drept cauze pentru aceste întârzieri.

Deși deschiderea centrelor pentru migranți din Albania a generat numeroase controverse, atât în ceea ce privește eficacitatea lor, cât și respectarea drepturilor omului, ministrul Piantedosi a declarat că termenul limită din octombrie va fi respectat. El a adăugat că nu se teme de nicio contestație, subliniind că Italia anticipează astfel un regulament european care va intra în vigoare în 2026, ce prevede proceduri de frontieră accelerate și expulzări mai rapide, fără a compromite dreptul la azil.

Protocolul cu Albania, subiect de discuție cu premierul britanic

 

Protocolul cu Albania a fost și subiectul unei discuții între premierul Italiei, Giorgia Meloni, și premierul britanic Keir Starmer, care a avut loc recent. Meloni a explicat că acest mecanism reprezintă una dintre inovațiile introduse de guvernul italian în politica de gestionare a fluxurilor migratorii. 

În opoziție, deputatul Angelo Bonelli, membru al formațiunii Avs, a criticat proiectul, susținând că "Modelul Albaniei, atât de lăudat de prim-ministrul Meloni, pur și simplu nu există." Bonelli a subliniat că proiectul reprezintă o "risipă fără precedent de bani publici", estimând costurile la aproape un miliard de euro în următorii cinci ani, sau 550.000 de euro pe zi, din care 138.000 de euro vor fi cheltuiți doar pentru oficialii care vor călători între Italia și Albania.

Astfel, proiectul centrelor pentru migranți din Albania rămâne în continuare subiect de dezbatere în Italia, atât din perspectiva eficienței sale, cât și a implicațiilor financiare și umanitare. Cu termenul limită pentru deschidere stabilit acum pentru octombrie, rămâne de văzut dacă acesta va fi respectat și cum va influența această inițiativă gestionarea fluxurilor migratorii în regiune.

 

---------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel