Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Suspendarea conturilor de Twitter ale unor jurnalişti: ONU denunţă un „precedent periculos”
WhatsApp
Organizaţia Naţiunilor Unite a denunţat cu fermitate vineri suspendarea de către proprietarul reţelei de socializare Twitter, Elon Musk, a conturilor mai multor jurnalişti americani, considerând că această decizie a creat un "precedent periculos", relatează AFP.

„Suntem foarte nemulţumiţi de suspendarea arbitrară a conturilor jurnaliştilor vazute pe Twitter. Vocile mass-media nu trebuie reduse la tăcere pe o platformă care se pretinde a fi un spaţiu al libertăţii (...) Decizia creează un precedent periculos într-un moment în care jurnaliştii de pretutindeni se confruntă cu cenzura, ameninţări fizice şi chiar mai rău”, a afirmat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

Twitter a suspendat joi seară conturile mai multor jurnalişti care relatau despre Elon Musk, la o zi după ce un cont ce raporta în mod automat deplasările avionului privat al magnatului de origine sud-africană a fost de asemenea dezactivat de pe platforma de socializare, notează DPA.

Printre conturile suspendate se află cele ale jurnaliştilor Ryan Mac de la The New York Times, Donie O'Sullivan de la CNN, Matt Binder de la Mashable, Drew Harwell - The Washington Post, cel al comentatorului politic Keith Olbermann şi cel al lui Steve Herman, de la postul de radio Voice of America, finanţat de guvernul american.

 

UE îi transmite un nou averisment lui Musk după suspendarea conturilor de Twitter ale unor jurnalişti

 

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat vineri că este „îngrijorătoare” suspendarea de către Twitter a conturilor unor jurnalişti şi l-a atenţionat pe proprietarul reţelei de socializare, Elon Musk, că „în curând” vor exista sancţiuni ce vor putea fi aplicate în cadrul noii legislaţii europene, potrivit AFP.

„Ştirile privind suspendarea arbitrară a unor jurnalişti pe Twitter sunt îngrijorătoare”, a scris pe aceeaşi reţea Vera Jourova, însărcinată cu valori şi transparenţă în cadrul executivului european.

Ea a reamintit că legea privind serviciile digitale, care ar urma să li se aplice giganţilor tehnologici vara viitoare, „cere respectarea libertăţii media şi a drepturilor fundamentale”.

„Elon Musk ar trebui să fie conştient. Există linii roşii. Şi, în curând, sancţiuni”, a spus ea.

Vera Jourova a mai afirmat că Media Freedom Act, un proiect de reglementare aflat în prezent în discuţie şi care urmăreşte să protejeze libertatea presei şi pluralismul media, va întări legislaţia europeană.

Twitter a suspendat joi conturile mai multor jurnalişti care relatau despre reţeaua de socializare şi despre noul său proprietar, Elon Musk. Printre ei se numără angajaţi ai unor instituţii media precum CNN, New York Times sau Washington Post, alţii fiind jurnalişti independenţi.

Legea privind serviciile digitale (DSA), un regulament istoric intrat în vigoare în noiembrie, impune o listă lungă de reguli pentru platforme în special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.

Cele mai mari platforme online (peste 45 de milioane de utilizatori în UE), precum Twitter, vor trebui să aplice această legislaţie „spre vara lui 2023”.

Aceşti mari actori vor fi plasaţi direct sub supravegherea Comisiei Europene, care va putea să le aplice amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală sau chiar interdicţia de a opera în UE în caz de infracţiuni grave repetate.

La sfârşitul lunii noiembrie, comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, l-a avertizat deja pe Elon Musk că va trebui „să îşi intensifice semnificativ eforturile” pentru a se conforma regulilor UE, după anunţul făcut de această reţea de socializare privind restabilirea în masă a conturilor interzise şi sfârşitul luptei împotriva dezinformării privind COVID.

Thierry Breton a reamintit atunci că şeful Twitter s-a angajat în mai să se conformeze noii legislaţii europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
DCBusiness.ro
10 dec 2023, 17:44
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
ParintiSiPitici.ro
10 dec 2023, 21:41
DCMedical.ro
10 dec 2023, 10:46
DCBusiness.ro
10 dec 2023, 17:44
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
DCNews.ro
10 dec 2023, 18:16
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DCMedical.ro
10 dec 2023, 10:46
ParintiSiPitici.ro
10 dec 2023, 21:41
DCNews.ro
10 dec 2023, 18:16
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52