Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Un român, într-o rețea de escroci: Înșelăciuni prin metoda „smishing”, pagube de zeci de mii de euro
WhatsApp
Ofițerii Poliției Naționale au arestat patru indivizi în Alicante și Cartagena ca presupuși autori ai unei infracțiuni de înșelăciune prin metoda „smishing”. 
Spania. Un român, într-o rețea de escroci: Înșelăciuni prin metoda „smishing”, pagube de zeci de mii de euro

Membrii acestei organizații au fraudat o victimă cu peste 23.000 de euro după ce i-au trimis mesaje SMS masive cu care au obținut informații de pe telefoanele mobile de destinație, făcându-l să creadă că provin de la banca lui.

Odată ce victima a accesat mesajul menționat, infractorii cibernetici, prin virușii conținuti în acesta, au câștigat controlul asupra contului victimei și au efectuat transferuri către alte conturi direcționate de aceștia pentru a efectua operațiuni frauduloase.

 

În urmărirea mișcărilor bancare s-a obținut identificarea persoanelor

 

Ancheta a început în urmă cu patru luni de către grupul de infracțiuni tehnologice a secției de poliție San Fernando (Cádiz) după ce a primit o plângere de la o parte afectată și ale cărei prime investigații au permis localizarea conturilor de destinație ale banilor înșelați. 

În urmărirea mișcărilor bancare s-au obținut imagini care au făcut posibilă identificarea persoanelor din organizație care au efectuat retragerile de bani în entitățile bancare. În unele cazuri, acești oameni corespundeau deținătorilor conturilor de destinație a banilor, iar în alte ocazii au fost alți autori noi.

În urma demersurilor întreprinse au fost strânse probe incriminatorii care au determinat identitatea presupușilor făptuitori și suma finală a escrocheiei, care a depășit 23.000 de euro. Cercetătorii au identificat cinci persoane, patru spanioli și un român, care aveau adrese răspândite în diferite părți ale teritoriului național.

 

Români, escrocherii prin metoda „smishing“, pagube de sute de mii de euro

 

Amintim că anchetatorii au localizat în decembrie anul trecut 28 dintre membrii unei rețele care folosea escrocheria „smishing” și au descoperit că 462.000 de euro din totalul banilor estorcați de la victime au trecut prin conturile lor. Restul de 128.000 de euro au fost escrocați prin metode și mijloace similare de la diferite întreprinderi din Paris (Franța).

Organizația a investit banii furați din conturile victimelor în criptomonede pentru a-i spăla fără a lăsa urme și pentru a se sustrage urmăririi de către anchetatori. Odată achiziționate, monedele virtuale erau transferate în conturile principalilor membri ai bandei, care reușeau astfel să rămână anonimi.

Astfel, Garda Civilă a arestat opt persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani și de naționalități spaniolă, română și ucraineană, în orașele Malaga, Sevilla, Murcia, La Coruña, Zaragoza, Gerona, Valencia și Elche. În plus, un total de 25 de conturi bancare au fost blocate și puse la dispoziția instanțelor de judecată.

Pe de altă parte, agenții au solicitat autorităților judiciare 43 de mandate internaționale de arestare pe numele principalilor membri ai grupului infracțional

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel