Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania, sub efectele fenomenului extrem DANA: Val de ploi torențiale, furtuni, inundații și frig
WhatsApp
Trecerea fenomenului meteorologic DANA aduce ploi și furtuni în Valencia, Catalonia, Murcia și Insulele Baleare. În restul Peninsulei Iberice, cerul este ușor înnorat și cu puține schimbări de temperatură; vântul va fi puternic pe coasta mediteraneană, iar în rest va fi mai puțin intens
(Foto: Toni Losas)

Trecerea unei depresiuni izolate la niveluri înalte (DANA) dinspre nord spre Marea Mediterană a lăsat astăzi precipitații abundente sau persistente în Comunitatea Valenciană, sudul extrem al Cataloniei, estul regiunii Murcia și jumătatea de vest a Insulelor Baleare, care vor fi local foarte puternice pe coasta Valenciei, potrivit Agenției Meteorologice de Stat (Aemet).

Spania, sub imperiul fenomenului extrem DANA

 

Din cauza acestei situații, Aemet a plasat Insulele Baleare și Comunitatea Valenciană sub avertizare portocalie pentru ploi și furtuni, iar Aragon, Catalonia și Regiunea Murcia sub avertizare galbenă pentru ploi și, în cazul acestora din urmă, și pentru furtuni; în timp ce Andaluzia va fi sub avertizare galbenă pentru fenomene de coastă. În Comunitatea Valenciană, în sudul extrem al Cataloniei, în estul regiunii Murcia și în vestul Insulelor Baleare, vor fi averse și furtuni, local foarte puternice pe coasta Valenciei.

Sunt așteptate intervale noroase în estul Insulelor Baleare și în aproape tot restul jumătății estice a peninsulei, cu unele precipitații în general slabe, mai probabile și mai intense în împrejurimile Strâmtorii Gibraltar și în sistemul central.

În restul Peninsulei, vor fi puțini nori. În Insulele Canare, se așteaptă intervale cu înnorări joase în nordul insulelor cu relief mai mare și nori înalți, de asemenea abundenți, în tot arhipelagul. Va exista probabilitate de ceață matinală pe platoul nordic și posibil ceață în estul Insulelor Canare.

Val de ploi torențiale, furtuni, inundații și frig



Temperaturile maxime vor scădea în zona mediteraneană a peninsulei și în jurul sistemului central, cu tendință de creștere în Insulele Baleare și în interiorul nordic al Cataloniei; temperaturile minime vor scădea în interiorul nord-vestului peninsulei, cu tendință de creștere în zona strâmtorii, în nordul Aragonului, în Valencia și în estul platoului sudic. Puține schimbări în rest. Vântul va sufla dinspre est sau nord-est în zona mediteraneană, cu intervale puternice în zona strâmtorii și vânt dinspre est sau sud-est, ceva mai puțin intens, în restul Peninsulei. Vânturile albastre în Insulele Canare.

@periodicomediterraneo Una manga marina deja imágenes impresionantes en la costa de Castellón #parati #lluvia #castellon #tormenta ♬ sonido original - El Periódico Mediterráneo


Previziuni pe regiuni autonome

 

Galicia: parțial înnorat sau senin, cu intervale de nori joși, ceață și ceva ceață pe coasta de vest la începutul zilei. Temperaturile minime vor fi neschimbate sau în scădere ușoară, mai accentuată în sud-est, iar cele maxime vor crește în treimea vestică, cu modificări ușoare în rest. Pe coastă, un vânt ușor de est. Între timp, în interior, vânt slab dinspre sud și sud-est.

Asturias: cer senin sau puțin noros și intervale de nori joși în Cordiliera la începutul zilei. Temperaturile minime vor rămâne neschimbate sau vor scădea ușor, mai accentuat în jumătatea de vest. Temperaturile maxime vor scădea în treimea sudică și cu ușoare variații în rest. Va fi posibil să apară înghețuri slabe și dispersate pe crestele din Cordiliera. Vântul va sufla slab și variabil, predominant dinspre sud, cu posibile rafale foarte puternice în zonele înalte ale Cordilierei la sfârșitul zilei.

Cantabria: puțin noros sau senin, cu intervale de nori joși, ceață și posibilitatea de ceață în Cordillera și în văile din sud la începutul zilei. Temperaturile vor suferi ușoare modificări. Vânt slab dinspre sud și sud-est, cu rafale foarte puternice probabile în zonele înalte la sfârșitul după-amiezii.

Țara Bascilor: senin sau cu puțini nori, cu tendință de înnorări în intervale de timp după-amiaza. În jumătatea sudică va fi ceață și posibil ceață la începutul zilei. Temperaturile minime vor scădea în sud-vest și vor rămâne neschimbate sau vor crește ușor în rest. Maximele vor fi în creștere ușoară pe litoral și cu puține schimbări în rest. Vânt slab dinspre sud și sud-est, cu intervale mai intense în a doua parte a zilei, cu posibile rafale foarte puternice în zonele înalte din interior la sfârșitul zilei.

Castilla y León: cer parțial noros, cu intervale de nori joși în prima jumătate a zilei pe platou, ceea ce va determina ceață și ceață dimineața. După-amiaza, înnorările se vor accentua în est și sud, cu posibilitatea unor ploi dispersate. Temperaturile minime vor fi neschimbate sau ușor mai scăzute, iar temperaturile maxime vor fi ușor mai ridicate în zona de platou și ușor mai scăzute la munte. La munte sunt prognozate înghețuri slabe și dispersate și vânt slab de est în general.

Navarre: cer senin sau cu puține înnorări, cu tendință de înnorări după-amiaza. Temperaturile, în creștere în treimea nordică, în ușoară scădere în sud și sud-vest și în ușoară schimbare în rest. Vânt slab dinspre sud-est.

La Rioja: puțin noros, înnorări în creștere după-amiaza, cu posibilitatea unor ploi împrăștiate. Ceață și ceață matinală în vale. Temperaturile vor suferi ușoare modificări. De asemenea, la altitudini mari sunt așteptate înghețuri slabe dispersate și vânt dinspre sud-est, în general slab.

Aragon: în jumătatea sudică, cer înnorat sau acoperit de nori. Sunt prognozate ploi în cea mai estică parte a Teruelului, cu probabilitate de averse local puternice și ocazional furtuni, care vor fi mai puțin probabile în restul Teruelului și cu posibilitatea de ploi dispersate în restul jumătății sudice. În jumătatea nordică, intervale noroase cu posibile ploi izolate. Temperaturile minime în ușoară creștere sau neschimbate, iar cele maxime în creștere în jumătatea nordică și în scădere sau neschimbate în jumătatea sudică. Vânt din est și sud-est slab cu intervale moderate.

Catalonia: înnorat sau acoperit în jumătatea sudică a regiunii Tarragona, cu ploi local puternice, persistente și cu descărcări electrice, mai dispersate și mai puțin intense cu cât se deplasează spre nord. În restul zonelor costiere, intervale de nori slabi, în creștere la înnorat după-amiaza, iar în restul zonei, parțial noros. Temperaturi în creștere sau neschimbate. Pe litoral, vânt moderat de nord-est, cu intervale puternice, iar în rest, vânt slab până la moderat de est.

Extremadura: puțin noros, în creștere la intervale de nori după-amiaza, cu posibile ploi slabe în est. Posibilitate de ceață și izolat ceață matinală. Temperaturile rămân neschimbate. Vânt dinspre est, slab.

Comunitatea Madrid: cer cu puțini nori la începutul zilei, în creștere la înnorări sau intervale de înnorări. După-amiaza sunt așteptate precipitații la munte, care s-ar putea extinde în restul regiunii, cu o probabilitate mai mică cu cât mai mult spre sud-est. Temperaturi neschimbate, exceptând zona montană, unde temperaturile minime vor crește ușor, iar cele maxime vor scădea ușor. Vânt slab dinspre est și nord-est, cu intervale mai intense în orele centrale ale zilei și unele rafale puternice în zonele înalte de munte la sfârșitul zilei.

Castilla-La Mancha: în treimea de sud-est se anunță cer noros sau acoperit de nori. În restul regiunii, vor fi intervale cu înnorări, predominând cerul parțial noros în vestul extrem al regiunii. Ploi în sud-est, care pot fi local puternice și ocazional însoțite de furtuni, mai puțin probabile cu cât mai mult spre vest. Temperaturi minime în creștere în jumătatea sudică și cu ușoare variații în rest. Maxime cu puține schimbări, cu excepția extremelor estice, unde vor scădea. Vântul dinspre est va fi slab la începutul zilei și se va intensifica începând cu orele prânzului.

Comunitatea Valenciană: înnorat sau acoperit de nori, cu ploi și furtuni local foarte puternice și persistente pe coastă, în special în Valencia și Castellón, și local puternice în rest. Temperaturile minime vor crește, iar cele maxime vor scădea. Pe litoral, vânt moderat dinspre est și nord-est, cu intervale de timp puternice. În restul teritoriului, vânt slab până la moderat dinspre est.

Regiunea Murcia: ploi și furtuni, care pot fi local puternice și persistente, cu cer noros sau acoperit de nori. În interiorul țării, temperaturile minime vor crește, iar cele maxime vor scădea, fără modificări pe litoral. Vânt dinspre est sau nord-est, mai intens pe coastă.

Insulele Baleare: cer noros până la acoperit, cu ploi și furtuni care ar putea fi însoțite de grindină, cu probabilitate de ploi local puternice în Mallorca și ploi foarte puternice în Pitiuse. În cursul după-amiezii, se prognozează o tendință spre intervale noroase. Temperaturi nocturne cu variații slabe și temperaturi diurne în creștere. Vânt dinspre est.

Andaluzia: pe versantul mediteranean, sunt prognozate înnorări cu ploi, mai probabile și mai intense în extremitatea estică și în zona Strâmtorii, unde pot fi local abundente și persistente, însoțite de furtuni în extremitatea estică. În rest, intervale de timp cu înnorări în cursul zilei și posibilitate de ploaie ocazională în jumătatea de vest a țării. Temperaturile vor suferi ușoare modificări, cu excepția unei scăderi a temperaturilor maxime în extremitatea estică și în zona Strâmtorii Gibraltar. Vânt dinspre est, mai intens pe coasta mediteraneană, cu intensificări până la puternic în estul Mediteranei. Levante în Strâmtoarea Gibraltar în creștere la puternic, cu rafale ocazional foarte puternice.

Insulele Canare: va predomina un cer în general parțial noros, cu intervale de nori înalți. În nordul și estul insulelor, vor fi intervale de nori joși la începutul zilei, cu tendință de înnorări slabe în cursul dimineții. Probabilitate redusă de ceață ușoară la altitudine după-amiaza în insulele cele mai estice. Temperaturi cu schimbări mici. Vânt slab din nord-est cu intervale moderate. Briză pe coastă.

 

-----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel