Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania se pregătește pentru un val de căldură "de o intensitate extraordinară" în luna mai. Meteorologii avertizează asupra norilor de praf saharian
WhatsApp
Spania se pregătește pentru un val de căldură extraordinară la sfârșitul primăverii, în timp ce o coloană de aer saharian aduce cu ea temperaturi de 42 de grade Celsius, nori roșii de praf și un risc extrem de mare de incendii de vegetație. 
Spania se pregătește pentru un val de căldură "de o intensitate extraordinară" în luna mai. Meteorologii avertizează asupra norilor de praf saharian / Foto: Unsplash

Agenția meteorologică de stat din Spania, Aemet, a explicat cauza valului de căldură extremă. O masă de aer cald și uscat vine dinspre Africa și va aduce în Spania și în sudul Europei "una dintre cele mai călduroase luni din ultimii ani", transmite Daily Mail.    

Aemet a precizat că a activat joi, cu două săptămâni mai devreme, planul național pentru temperaturi excesive, întrucât „vara începe în primăvară”. 

În mod normal, planul este activat între iunie și septembrie, dar perioada pentru temperaturi „de peste 30 de grade a sosit cu 20 - 40 de zile mai devreme”. 

„Ultimele actualizări ale modelelor meteorologice confirmă intensitatea extraordinară a acestui val de căldură”, a declarat Rubén del Campo, un purtător de cuvânt al Aemet, care prevede temperaturi zilnice între 10 grade Celsius și 15 grade Celsius peste media sezonieră. 

„Pentru întreaga Spanie, ar putea fi cel mai intens val de căldură din luna mai din ultimii 20 de ani, atât în ceea ce privește temperaturile maxime, cât și cele minime. 

Vineri și sâmbătă vor fi cele mai fierbinți zile în general și, deși duminică va avea loc o scădere importantă a temperaturilor în treimea vestică a peninsulei, aceasta ar putea fi cea mai caldă zi în unele părți din partea de est a Spaniei și în insulele Baleare”. 

 

Temperaturile vor atinge în acest weekend până la 40 de grade Celsius în Spania

 

Se așteaptă ca temperaturile să depășească astăzi bariera de 40 de grade Celsius în mai multe localități din sudul regiunii Andaluzia și pe coasta de est, în jurul văii Ebro - „ceva nemaiîntâlnit în această zonă în luna mai”.

Spania a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie abia anul trecut, când orașul andaluz Montoro, în apropiere de Cordoba, a atins 47 grade Celsius la 15 august.

Del Campo a avertizat în legătură cu riscul extrem de mare de incendii forestiere pe care îl va implica o asemenea căldură în sudul, centrul și nord-estul țării și a spus că oamenii se pot aștepta la un alt nor de praf de calima.

„Va fi un episod extrem și riscul care vine odată cu temperaturile ridicate va fi important în multe zone”, a spus el.

 

 

 

Meteorologii avertizează asupra norilor de praf saharieni

 

„Un alt lucru de care trebuie să fim atenți este praful din aer, care ar putea duce la calima în sudul și estul peninsulei, cu cer tulbure și vizibilitate redusă. 

Această concentrație de praf în aer ar putea crește vineri și sâmbătă în întreaga peninsulă și în insulele Baleare, deoarece aerul care vine din nordul Africii transportă praful din Sahara. Acest lucru va cauza din nou o scădere a calității aerului.”, transmite meteorologii.

Guvernul spaniol a avertizat populația din zonele afectate că persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și bolnavii cronici, vor fi expuse unui risc suplimentar. Ei recomandă să se hidrateze și să poarte haine ușoare.

Del Campo consideră că singura cauză a acestor temperaturi extreme poate fi schimbarea climatică.

„Ceea ce se întâmplă este din cauza încălzirii globale”, a spus el. 

 

Franța și Marea Britanie sunt de asemenea, afectate de căldură 

 

Franța suferă, de asemenea, de un val de căldură extremă de dinaintea verii, înregistrând temperaturi mai mari decât este normal în această perioadă.

Zonele din sudul țării au depășit deja 33 de grade Celsius, iar meteorologii prevăd că temperaturile vor depăși 38 de grade Celsius până la sfârșitul săptămânii.

Marea Britanie, puțin mai la nord, va fi, de asemenea, afectată de valul de căldură și de norul de praf. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel