Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Români, exploataţi de un conaţional. Plătiţi cu câte 2 euro pe zi şi ţinuţi în condiţii inumane
WhatsApp
O anchetă a Gărzii Civile a destructurat o rețea, condusă de un român, care exploata imigranţi ilegali, în special bulgari, români şi moldoveni în ferme spaniole . Ancheta, botezată „Operațiunea Fructe”, s-a încheiat cu arestarea a cinci persoane, dintre care trei au fost trimise în închisoare. 
garda_nationala_spania

Serviciul de Informații al Gărzii Civile din Sevilla a fost anunţat, încă la începutul anului, despre existenţa acestei reţele infracţionale. Mai mult, la un post de poliţie din Madrid a fost depusă o plângere de către un cetățean român, l-a denunţat pe un compatriot, care aducea muncitori în Spania, înşelându-i cu așteptări false la locul de muncă. 

Când oamenii ajungeau în Spania erau folosiţi ca forță de muncă foarte ieftină. Reclamantul a furnizat, de asemenea, şi locul de reședință al şefului reţelei. În acest fel, a început ancheta, botezată „Operațiunea Fructe”, care s-a încheiat cu arestarea a cinci persoane, dintre care trei au fost trimise în închisoare. Oamenii legii spun că au existat mai multe plângeri, care au fost verificate.

Membrii reţelei promiteau cetăţenilor din România, Moldova sau Bulgaria condiții bune de muncă care,  în realitate, nu existau. Șeful anchetei subliniază vulnerabilitatea unor persoane dispuse să creadă orice li se spune, deoarece aveau situaţii nefavorabile în țările lor de origine. Datorită mărturiei unora dintre acele victime, Garda Civilă a putut afla despre abuzurile pe care le-au suferit imediat ce au acceptat oferta de muncă și au luat un autobuz către Spania, scrie sevilla.abc.es.

 

Banii câştigaţi ajungeau în România

 

Imigranţii erau forţaţi să lucreze ore în şir în fermele agricole spaniole, pentru numai câţiva euro pe zi ca să poată  supravieţui. Cei care vor să plece nu-şi pot recupera documentele de identitate şi erau ameninţaţi cu moartea dacă anunţă  poliţia. În cadrul anchetei s-a descoperit că această reţea care se ocupa de exploatarea forţei de muncă transfera câştigurile în România.

Organizaţia avea chiar un birou local care îi facilita toate procedurile, în special cele care constau în falsificarea documentelor pentru a justifica transferul de bani. Activităţile ilegale ale organizaţiei au prosperat odată cu declanşarea pandemiei de coronavirus şi a nevoii agricultorilor spanioli de forţă de muncă străină.

 

Românii, ajutaţi de o spaniolă

 

Membrii reţelei promiteau victimelor că le vor plăti călătoria în Spania, bani pe care, ulterior, îi vor reţine din primul salariu. Însă când au început a munci în Spania, muncitorii primeau câte doi euro pe zi și locuiau în condiții inumane. Au existat zilieri care dormeau în fermele abandonate, în aer liber, şi cărora li se scădeau bani din salariu, pentru că locuiau într-o casă dărăpănată. În orașul Brenes, agenții au descoperit într-o casă 25 de persoane, care locuiau împreună. Printre muncitori erau şi cupluri care venise să muncească în Spania.

Pe lângă liderul reţelei, agenții au arestat încă trei cetățeni români care acționau ca recrutori. În reţeaua infracţională era implicată şi o femeie de origine spaniolă, care avea o firmă de consultanță şi care facilita eliberarea actelor şi circulația banilor, obținuţi prin exploatarea forței de muncă. Ancheta estimează că organizația infracţională ar fi câştigat, pe lună, din exploatarea a 30 de muncitori aproximativ 30.000 de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel