Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Premierul Pedro Sanchez a demisionat, după eșecul de la locale. Urmează „nucleara“: Alegeri anticipate pe 23 iulie
WhatsApp
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a demisionat, urmare a eșecului partidului de guvernământ de la alegerile locale de duminică. Astfel, el forțează organizare a unui tur de alegeri anticipate generale pe 23 iulie. Consiliul de Miniștri va aproba astăzi dizolvarea Corteselor și convocarea de alegeri.

mi asum la prima persoană rezultatele", a anunțat Pedro Sánchez într-o scurtă apariție, luni, la Moncloa, după ce și-a asumat ca proprie și netransmisibilă debandada electorală socialistă care a certificat alegerile municipale și autonome de duminică. Șeful  guvernului spaniol a dezvăluit că, după ce îl va informa pe șeful statului, va convoca Consiliul de Miniștri chiar în această după-amiază pentru a dizolva Cortes și a convoca alegeri generale, făcând uz de prerogativa sa exclusivă, pentru duminică, 23 iulie. În abia două luni.

Conducerea PSOE-ului lui Pedro Sánchez și-a asumat, în fatidica noapte electorală de duminică, că a înțeles mesajul dur exprimat de cetățeni la urnele de vot pe 28 martie. Iar în această luni, președintele guvernului a apărut la La Moncloa pentru a pune capăt acestei legislaturi.

 

Spania. Premierul Pedro Sanchez a demisionat, după eșecul de la locale

 

"Am luat această decizie având în vedere rezultatele alegerilor care au avut loc ieri", a justificat Sánchez. "Prima consecință a acestor rezultate va fi că vor fi înlocuiți președinți regionali și primari socialiști magnifici, cu o gestiune impecabilă, în ciuda faptului că mulți dintre ei și-au văzut ieri sprijinul crescut", a subliniat el, citat de La Vanguardia.

Printre președinții regionali ai PSOE care au căzut se numără Ximo Puig din Valencia, Guillermo Fernández Vara din Extremadura, Javier Lambán din Aragon, Francina Armengol din Insulele Baleare și Concha Andreu din La Rioja. Înfrângerea socialistă nu are paliative.

 

Pedro Sanachez: "Îmi asum personal rezultatele"

 

A doua consecință a alegerilor de duminică, a continuat Sánchez, este că multe instituții vor fi guvernate de noile majorități formate de Partido Popular și Vox. "Deși voturile de ieri au avut un scop municipal și regional, sensul votului transmite un mesaj care merge dincolo de acesta", a recunoscut el. "De aceea, în calitate de președinte al Guvernului și de secretar general al PSOE, îmi asum rezultatele la prima persoană și cred că este necesar să răspundem și să ne supunem mandatul democratic voinței poporului", a spus el.

Sánchez a subliniat, în orice caz, că Spania "este pe punctul de a depăși" o perioadă de criză derivată din apariția pandemiei de coronavirus și a războiului din Ucraina. "Ne aflăm pe o cale clară de creștere, de creare de locuri de muncă și de coeziune socială. Iar în acest moment al legislaturii, guvernul a dus mai departe marile reforme la care s-a angajat în discursul de învestitură, în programul de guvernare și, de asemenea, în acordul nostru cu Comisia Europeană", a subliniat el.

 

Urmează alegeri anticipate în Spania

 

Dar el a reamintit, de asemenea, că Spania va prelua la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, "o responsabilitate foarte importantă în acest context geopolitic".

Sánchez susține că "cel mai bun lucru este ca spaniolii să ia cuvântul și să se exprime fără întârziere pentru a defini direcția politică a țării". "Toate aceste motive fac recomandabilă clarificarea voinței poporului spaniol cu privire la politicile care trebuie aplicate de guvern și la forțele politice care ar trebui să conducă această etapă", a avertizat el. Iar pentru a clarifica care este voința cetățenilor și pentru a "rezolva aceste îndoieli", el a asigurat că există o singură metodă "infailibilă": democrația. "Prin urmare, cel mai bun lucru este ca spaniolii să ia cuvântul și să se exprime fără întârziere pentru a defini direcția politică a țării", a conchis Sánchez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel