Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Pensionar pro-rus, arestat pentru că ar fi trimis plicurile-capcană premierului Sanchez, ambasadelor și ministerului Apărării
WhatsApp
Poliția a arestat un bărbat pentru că, între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, ar fi trimis șase plicuri cu material pirotehnic care au fost interceptate în diferite organizații, precum Palatul Moncloa, Ministerul Apărării, ambasadele Ucrainei și SUA din Madrid și o companie de armament din Zaragoza.
Poliția spaniolă a descoperit orașul de origine din care provin scrisorilor-capcană / Sursa foto: El Espanol

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de ABC, bărbatul arestat, care nu are antecedente penale, este un bărbat în vârstă de 74 de ani, de naționalitate spaniolă, din Burgos, care a lucrat ca funcționar public înainte de a se pensiona.

Arestarea a avut loc pe stradă, în orașul Miranda de Ebro, iar agenții au procedat la intrarea și percheziționarea locuinței sale, unde locuiește singur.

Potrivit surselor consultate, este o persoană singuratică și ciudată, cu tendințe pro-ruse, deși până în prezent nu a fost detectată nicio relație cu grupări extremiste rusești.

Pensionar pro-rus, arestat pentru că ar fi trimis plicurile-capcană premierului Spaniei, ambasadelor și ministerului Apărării

 

Săptămâna aceasta, New York Times a relatat că serviciile secrete americane au în vizor un grup rusesc, suspectat că ar fi comis aceste transporturi de materiale pirotehnice către instituții din Spania. La momentul publicării articolului, agenții de la Biroul de Informații Generale al Poliției Naționale îl monitorizau deja pe acest pensionar, principalul suspect.

Se așteaptă ca suspectul să fie adus în fața Audienței Naționale vinerea aceasta. Judecătoria Centrală de Instrucție numărul 4 investighează cele șase trimiteri ca presupusă infracțiune de terorism și pe el ca autor al tuturor acestor trimiteri. Totuși, prima sa destinație va fi sediul Comisaría General de Información, din Madrid.

Unde au ajuns coletele și plicurile-capcană?

 

Amintim că șase colete care conțineau dispozitive explozive au fost trimise săptămâna trecută către adrese guvernamentale, militare și diplomatice importante din Spania, ceea ce a determinat autoritățile să-și intensifice securitatea și să își reafirme sprijinul pentru Ucraina în războiul său de nouă luni împotriva forțelor invadatoare rusești.

Începând cu 24 noiembrie, poliția a interceptat un plic care conținea „ material pirotehnic ” adresat prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez, a declarat joi Ministerul de Interne al țării.

O săptămână mai târziu, pe 30 noiembrie, un al doilea colet exploziv adresat ambasadorului ucrainean a explodat în fața Ambasadei Ucrainei, rănind ușor mâna unui ofițer de securitate.

Mai târziu în acea zi, compania de producție de arme Instalaza, care trimisese peste 1.000 de lansatoare de rachete C90 în Ucraina, a primit un al treilea pachet suspect.

Alte trei colete suspecte au fost trimise joi la o bază militară aeriană spaniolă din afara Madridului, care găzduiește un centru de sateliți al UE, la Ministerul Apărării al Spaniei și la Ambasada SUA în Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel