Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Legea memoriei democratice, în vigoare de astăzi: Zeci de mii de cetățeni pot obține cetățenia spaniolă
WhatsApp
Legea memoriei democratice sau "Legea nepoților", care urmărește să lase în urmă anii întunecați ai regimului lui Franco și facilitează procedura obținerii cetățeniei spaniole pentru argentinieni, a intrat în vigoare de astăzi.
Drapel Spania

De astăzi, este în vigoare, în Spania, Legea memoriei democratice, cunoscută și sub numele de "Legea nepoților", care urmărește să lase în urmă anii întunecați ai regimului lui Franco și care va permite ca mii de argentinieni să aibă acces la cetățenia spaniolă.

Ministerul spaniol al Președinției a comunicat joi această veste, informând că inițiativa, aprobată în urmă cu 15 zile de Congresul spaniol, a fost deja publicată în Monitorul Oficial al Statului.

În Argentina și în alte țări din America Latină, "cea de-a opta dispoziție suplimentară" a Legii memoriei democratice suscită interes. Această secțiune implică posibilitatea concretă ca mii de nepoți ai spaniolilor care au fugit din țara iberică în timpul dictaturii lui Franco să aibă acces la cetățenia spaniolă.

Spania. Legea memoriei democratice, în vigoare de astăzi

 

Consulul adjunct responsabil cu Registrul Civil al Consulatului spaniol din Buenos Aires, Juan Alvar Merino Cubillo, a explicat că legea începe să se aplice din ziua următoare publicării sale. Din acel moment, Consulatul General al Spaniei la Buenos Aires poate primi cereri, care se vor face pe bază de programare.

Reprezentanțele diplomatice spaniole din Argentina se pregătesc pentru o avalanșă de cereri de informații. Potrivit estimărilor făcute în urmă cu 10 zile pentru LA NACIÓN, ar putea fi peste 60.000, dacă ținem cont de precedentul "Legii memoriei istorice", care a intrat în vigoare în 2008, când au fost primite peste 60.000 de cereri în țară.

"Legea nepoților" nu va stabili o limită de vârstă pentru aplicare. Pe de altă parte, reglementările actuale iau în considerare doar copiii de părinți spanioli care îndeplinesc una dintre cerințele detaliate de Ministerul spaniol al Afacerilor Externe:

* Să se fi născut înainte de ianuarie 1985 și ca părintele, născut în afara Spaniei, să fi obținut cetățenia înainte de nașterea persoanei în cauză.

* Să aibă sub 21 de ani, iar tatăl sau mama, născut(ă) în afara Spaniei, să fi dobândit cetățenia înainte de nașterea persoanei în cauză.

* Să aibă sub 20 de ani, iar părintele, născut în afara Spaniei, a dobândit cetățenia după nașterea persoanei în cauză și înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

Zeci de mii de cetățeni pot obține cetățenia spaniolă 

 

Legislația se va aplica direct și fără a fi nevoie ca persoana care primește prestația să locuiască o anumită perioadă de timp în țară. În prezent, argentinienii care nu au cetățenie sau care au doar vize de muncă sau de studiu pot sta în Spania timp de 90 de zile în mod legal.

Obținerea cetățeniei spaniole oferă, de asemenea, acces la sistemul educațional local, locuri de muncă în cadrul comunității europene și tranzit gratuit.

Deși Legea memoriei istorice a intrat deja în vigoare, încă nu au fost adoptate reglementările privind modul în care aceasta va fi pusă în practică. Reprezentanțele diplomatice așteaptă aceste informații pentru a evalua documentația care va începe să sosească în zilele următoare.

Consulul Merino Cubillo a spus că dezvoltarea reglementării necesită alte reglementări de rang inferior care să o detalieze sau să precizeze aspecte mai tehnice. "Oamenii își vor depune dosarele. Le vom analiza și evalua. Pentru aceasta din urmă, avem nevoie de aceste reglementări și instrucțiuni de la Direcția Generală de Securitate. Vom primi dosare din prima zi, dar rezolvarea lor poate dura zile, săptămâni sau poate luni. Va fi un proces", a declarat oficialul consular.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel