Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Escrocherie cibernetică, pusă la punct de zeci de români: Autoritățile au luat urma milioanelor de euro pe ruta Malaga-Vâlcea
WhatsApp
Operațiunea Mehari: O organizație care a fraudat peste 3 milioane de euro prin escrocherii cibernetice, este destructurată după o colaborare a poliției spaniole cu cea română. Aceștia publicau pe internet anunțuri false de vânzare de autovehicule second-hand și alte produse, cu ajutorul cărora captau atenția victimelor și le cereau plata în avans, după care, odată primită, dispăreau fără să facă vreun transport.    

9 persoane au fost arestate, 21 de persoane sunt cercetate și au fost efectuate 8 percheziții domiciliare în cadrul cărora au fost confiscate bijuterii și ceasuri în valoare de peste 2.000.000 de euro, 4.500 de euro în numerar, 2.800 de lire sterline și peste 20.000 de euro în criptomonede.

Miciloane de euro pe ruta Malaga-Vâlcea

 

Agenți ai Poliției Naționale din Spania, în cadrul unei operațiuni comune cu Poliția Română și Europol, au destructurat o organizație internațională care a pus mâna pe mai mult de 3 milioane de euro prin fraude comise pe internet. Au fost arestate nouă persoane care au publicat pe internet anunțuri false de vânzare de autovehicule second-hand și alte produse, cu ajutorul cărora atrăgeau atenția victimelor și le cereau un avans, iar odată primit, dispăreau fără urmă.

La 13 iulie, au fost arestate 9 persoane - alte 21 sunt în curs de investigare - în mod coordonat și simultan în Spania și România, care sunt acuzate de apartenența la o organizație criminală, fraudă, spălare de bani, falsificare de documente și furt de identitate.

Escrocherie cibernetică, pusă la punct de zeci de români

 

Ancheta a început la sfârșitul anului 2019, în urma unei plângeri depuse la Secția Națională de Poliție din Manacor, în care o victimă susținea că a fost înșelată la achiziționarea unui vehicul pe internet. Anchetatorii au descoperit că această escrocherie nu era o infracțiune izolată, în spatele ei aflându-se o importantă organizație infracțională internațională formată din peste 30 de persoane, majoritatea de naționalitate română. Membrii acestui grup au avut un câmp de acțiune internațional, cauzând victime în Polonia, Elveția, Portugalia, Germania și Grecia, precum și în Spania.

Modul de operare folosit pentru comiterea escrocheriilor consta în publicarea pe internet a unor anunțuri false de vânzare de autovehicule second-hand, sau alte produse, cu ajutorul cărora captau atenția potențialelor victime, iar după ce stabileau un preț și efectuau primele plăți pentru achiziție, organizația rupea legătura și păstra banii. Pentru a face acest lucru, ei ar folosi chiar și reclame reale, legitime, de la alți utilizatori, schimbând doar datele de contact.

Furtul de identitate prin intermediul internetului

 

Pentru a primi banii, au folosit conturi bancare spaniole deschise cu conturi false, documente false sau identități uzurpate pe care le obținuseră prin intermediul internetului, pretinzând că au nevoie de acestea pentru a formaliza contracte de muncă cu victimele. După ce banii erau primiți, erau transferați rapid între conturile controlate de organizație, pentru a fi în final retrași de la bancomatele din Spania sau trimiși în conturi din străinătate. De asemenea, a fost depistată utilizarea unei societăți de fațadă pentru spălarea banilor, prin intermediul căreia au reușit să introducă banii obținuți ilicit înapoi în traficul legal.

Aceștia sunt acuzați de peste 70 de fraude și de profituri de peste 3 milioane de euro.

Ancheta poliției a arătat că organizația acum desființată avea o structură ierarhică clară și o specializare în ceea ce privește repartizarea funcțiilor care trebuiau îndeplinite de fiecare dintre membrii săi. Aceștia sunt acuzați de peste 70 de înșelăciuni și că și-ar fi însușit astfel peste 3 milioane de euro, deși se presupune că aceste cifre ar putea fi mult mai mari. Anchetatorii speră că mult mai multe fapte vor putea fi clarificate în urma studierii întregului material confiscat în cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate.

Întrucât cea mai mare parte a organizației se afla în România, au fost activate canalele de colaborare polițienească și judiciară internațională și s-a stabilit o relație strânsă cu specialiști în criminalitate informatică din cadrul Poliției Române, prin intermediul agenților Poliției Naționale Spaniole din cadrul Biroului Atașatului de Interne al Ambasadei Spaniei în România.

3 arestați în Malaga și 6 în România

 

În același timp, s-a constatat că organizația și-a stabilit un sediu operațional pentru activitățile sale ilegale în Spania, mai precis în Malaga, unde se aflau adresele folosite de cei anchetați. După ce au fost identificați și localizați principalii lideri ai organizației în Spania și în România, a fost pusă la punct o operațiune comună în Spania și în România, în colaborare cu EUROPOL, care a organizat o "Zi de acțiune". În urma acestei operațiuni, au fost arestați 9 membri ai organizației, dintre care 3 în Malaga și 6 în România.

La perchezițiile domiciliare, au fost ridicate piese de bijuterii și ceasuri în valoare de peste 2.000.000 de euro, 4.500 de euro în numerar, 2.800 de lire sterline, peste 20.000 de euro în criptomonede, 8 calculatoare, un server, 17 hard disk-uri, 14 telefoane mobile, 70 de cartele SIM, precum și diferite documente legate de anchetă. De asemenea, au fost blocate peste 120 de conturi bancare ale celor investigați în Spania și România.

De remarcat că cele mai multe adrese înregistrate în România se aflau în zona Vâlcea, cunoscută tocmai pentru că mulți dintre locuitorii acesteia sunt implicați în activități infracționale legate de fraude pe internet.

Cum să evitați o fraudă cibernetică atunci când cumpărați sau vindeți pe internet

 

* Nu totul pe internet este ceea ce pare a fi, folosiți bunul simț și fiți atenți la prețurile care sunt prea bune pentru a fi adevărate. Dacă pare prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că este.

* Citiți cu atenție anunțul și verificați dacă nu se află pe alte site-uri web. Folosiți funcția de căutare de imagini a browserului dumneavoastră pentru a verifica dacă fotografia articolului oferit nu apare în alte anunțuri pe numele unei alte persoane, cu alte date de contact sau la un alt preț.

* Verificați pe internet pentru a afla numărul de telefon de contact al vânzătorului, identitatea sau adresa de e-mail. Multe victime își postează experiențele negative pe forumuri și îi avertizează pe ceilalți să evite să se lase păcăliți.

* Nu furnizați niciodată copii ale documentelor de identitate pentru a cumpăra bunuri sau servicii online. Odată ce trimiteți astfel de informații, datele dumneavoastră ar putea fi la mila unui infractor cibernetic.

* Nu trimiteți documente cum ar fi facturi de achiziție sau documente de garanție, deoarece acestea pot fi folosite ulterior pentru a frauda terțe părți.

* Cereți și efectuați achizițiile online folosind metode de plată securizate, precum și porți de plată proprii ale platformelor, informându-vă asupra metodologiei acestora.

* Nu deschideți conturi bancare pe numele dumneavoastră pentru a fi intermediar în tranzacții în schimbul unui comision. S-ar putea să participați la fraudă și să îl ajutați pe escroc să evite identificarea de către poliție.

* În cazul în care cumpărați în afara platformelor de vânzare-cumpărare, solicitați plata în numerar la livrare. Acest sistem vă permite să plătiți costul produsului direct transportatorului după ce primiți bunurile, în loc să plătiți în avans, ceea ce reprezintă o garanție atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel