Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Doi români îi ajută pe medici după ce și-au văzut afacerea închisă de epidemie
WhatsApp
Florentina Cenușă și soțul ei, doi români din Tulcea, „vindeau aer”, până de curând, în micuța localitate San Isidro, din Tenerife, adică umpleau buteliile cu aer comprimat pentru centrele de scufundări din zonă. Afacerea lor s-a închis după ce ordonanța guvernului de la Madrid a suspendat practic viața obișnuită în întreaga țară, în tentativa de a stopa răspândirea virusului.
Sursa foto: Facebook @Emanuel Ciocu

La câteva zile după acest moment trist, cei doi s-au apucat de altă treabă: confecționarea de echipamente de protecție pe care le donează medicilor și polițiștilor locali. Cererea e mare.

„Aveam această imprimantă 3D pe care și-o făcuse cadou soțul meu, anul trecut, de Crăciun, dar nu am avut timp să lucrăm pe ea. Când a început marea nebunie, cehii de la Prusa au creat un model de vizieră. Era însă mai complicat să o confecționezi, așa că am căutat un alt model, mai simplu, ceva adaptat. Ne-a ieșit o vizieră ușoară, pe care să o poți monta facil, acasă. Era esențial să ne descurcăm ieftin și rapid, datorită interdicțiilor de a ieși din casă”, spune Florentina Cenușă.

 

„Primele bucăți le-am dus la centrul medical de unde locuim noi, în San Isidro, unde au și urgențe. M-am gândit că primii care intră în contact cu bolnavii sunt ei, cei de la urgențele locale, pentru că aici se face prima triere”, a mai spus românca, potrivit Libertatea.

 

Problema este lipsa de material

 

Nu au fost singuri în acest demers. Imprimanta produce partea de susținere pe cap. Partea frontală a vizierei a fost realizată cu ajutorul unei mașini de plastifiere pe care cei doi au luat-o de la un magazin alimentar românesc din zonă. Imprimanta lucrează aproape continuu, inclusiv noaptea, așa că producția de viziere poate urca la 20 de bucăți pe zi.

Momentan, problema este mai degrabă lipsa de material. Așa că românii din comunitate au făcut un apel pentru orice fel de material care ar putea fi folosit drept materie primă pentru realizarea vizierelor.

 

Am cerut materiale pentru că majoritatea magazinelor sunt închise și nu reușesc să găsesc ce am nevoie. Mâine (vineri, n.r.), teoretic, poliția din Santiago de Teide îmi va trimite câteva materiale", spune Florentina Cenușă.

Între timp, românca speră să mai achiziționeze încă o imprimantă, pentru sporirea producției.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel