Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. O furtună a făcut prăpăd în Tarragona: Inundaţii de amploare, pereți dislocați, mașini avariate și măturate de ape
WhatsApp
O ploaie torenţială a provocat inundaţii de amploare în oraşul catalan Tarragona, Spania. Protecția Civilă a declarat, în urmă cu scurt timp, închis cel mai extrem episod de inundații, deși avertizările de ploaie rămân în vigoare şi pentru restul zilei de astăzi.
Spania. O furtună a făcut prăpăd în Tarragona: Inundaţii de amploare, pereți dislocați, mașini avariate și măturate de ape. FOTO: colaj capturi Twitter @bomberscat

O ploaie abundentă a lăsat 150 de litri pe metru pătrat de apă în orașe precum Constantí și Cambrils. Numeroase străzi şi pieţe au fost acoperite de ape. Furtuna a fost atât de puternică încât a dislocat şi pereţii unor locuinţe, care au fost evacuate. 

Numărul de urgență 112 a primit 973 de apeluri pentru 586 de incidente din cauza ploilor torențiale care au afectat Catalonia în timpul nopții. Majoritatea, 508, au fost făcute din Tarragona, 96 din Salou și 93 din Vila-seca.

Protecția Civilă consideră că situația de alertă s-a încheiat, deocamdată,  și subliniază că, în ciuda violenței furtunilor și a acumulării de apă, nu au fost înregistrate victime.

Într-un interviu pe canalul 324, directorul adjunct al Protecției Civile, Sergio Delgado, a explicat că situația din Tarragona este una de „recuperare a normalității”, deoarece acumulările de apă au fost retrase de la miezul nopții și pe tot parcursul dimineții. „Situația a trecut de perioada de cel mai mare risc”, a spus el.

Din acest motiv, Protecția Civilă a dezactivat în această după-amiază alert. Consideră că „cea mai extremă fază” a episodului de ploaie așteptat pentru acest weekend a trecut deja. Planul rămâne, însă, într-o situație de pre-alertă.

 

Circulația, restabilită astăzi

 

Delgado a explicat că există încă unele incidente care afectează mobilitatea în Tarragona, precum alunecarea de teren din apropierea școlii El Miracle. În acest sens, primarul din Tarragona, Pau Ricomà, a explicat la canalul 324 că acum se studiază dacă această alunecare de teren a afectat fundațiile unei clădiri cu opt etaje care a fost evacuată vineri. Locuitorii s-au putut întoarce acasă în această sâmbătă.

El a mai spus că celelalte puncte în care au loc incidente sunt Arrabassada, din cauza acumulării de mașini târâte de apă, și moșia Francolí. Ricomà a confirmat că se lucrează la refacerea semafoarelor și că nu există nicio problemă de mobilitate pentru a intra și a ieși din oraș.

În această dimineață s-a restabilit și trenul între Tarragona și Vila-seca, întrerupt de căderea unui copac. Acest lucru a permis restabilirea serviciului pe liniile R14 și R15 și, de asemenea, pe R17 către Port Aventura.

Tot dimineața a fost redeschisă circulația vehiculelor pe A-7, naționala 340 și C-13b.

 

Alertă pentru posibile noi averse

 

Atât Sergio Delgado, cât și Pau Ricomà au dat dovadă de prudență în fața posibilității ca ploile abundente să se repete în această sâmbătă.

De altfel, Serviciul Meteorologic al Cataloniei menține avertizări activate pentru ploi în această sâmbătă, care ar putea fi abundente la nivel local.

 

Delgado a reamintit că efectele schimbărilor climatice prevăd că vor exista fenomene mai extreme de fiecare dată, cu ploi mai intense toamna după perioadele de secetă, care pot provoca mai multe daune.

De asemenea, pompierii au făcut un bilanț al ploilor și au explicat pe Twitter acțiunile pe care le-au întreprins în ultimele ore:

 

 

Ploaie neașteptată

 

Episodul de ploaie din Tarragona a început ieri la prânz și a plouat aproape continuu timp de patru ore.

Acest lucru a cauzat acumulări mari de apă. Ploile torenţiale au afectat traficul rutier şi feroviar, au inundat şanţuri, au blocat străzi şi pâraie şi au măturat vehiculele. Cu toate acestea, nu a fost nicio victimă.

La Spitalul Santa Tecla apa a inundat subsolul și a afectat un etaj unde sunt vestiare și acces la lift.

Evenimentele sărbătorilor de la Santa Tecla de ieri au fost suspendate.

 

Barcelona, ​​fără incidente grave

 

La Barcelona, ​​care sărbătorește în acest weekend festivitățile Mercè, ploaia și-a făcut apariția și a forțat suspendarea unor concerte planificate în ultimul moment.

Deși prognozele avertizează asupra riscului de ploi abundente în oraș, furtuna a trecut în sfârșit rapid și nu a provocat niciun incident.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel