Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Explozie puternică într-un bloc: Nouă morți, printre care un tânăr român. Un omagiu va fi adus victimelor
WhatsApp
La 1 mai 2007, o explozie de gaz pe strada Gaspar Arroyo din Palencia, Spania, a ucis nouă oameni, printre care și un român, și a rănit aproximativ 30 de persoane. Au fost peste o sută de victime care vor fi comemorate la 15 ani de la tragedie.
Spania. Explozie puternică într-un bloc. Nouă morți, printre care un tânăr român: Un omagiu va fi adus victimelor. FOTO: captură cadenaser.com

Președintele asociației victimelor exploziei din strada Gaspar Arroyo din Palencia, José Luis Ainsúa, a transmis un mesaj emoționant pentru comemorarea celor care au murit sau au fost răniți în acel teribil accident.

„Ucrainenii suferă bombele lui Putin de două luni. Sunt 15 ani de când noi am suferit o explozie, care nu a fost lansată de nicio armată. Au fost nouă morți și zeci de răniți, precum și distrugeri fără precedent în orașul nostru. Cititorul se va întreba, ce legătură are un lucru cu altul? La prima vedere puțin sau nimic, dar nimic mai departe de istoria recentă a orașului nostru.

În 2007, o explozie uriașă a denaturat viața a nouă oameni, imaginile care pot fi văzute și astăzi în arhivele ziarelor, care dacă scoatem titlurile ar putea fi perfect confundate cu bombele care sunt lansate de pe teritoriul Rusiei împotriva clădirilor din Ucraina. De aceea sunt convins că familiile și supraviețuitorii exploziei de gaze din orașul nostru au retrăit acea scenă când văd la știri imaginile extraordinare cu ALEPPO retrăind cumva tragedia și înțelegând victimele ucrainene.

Acum ar trebui să ne întrebăm: ce s-a făcut pentru ca ceea ce s-a întâmplat acum 15 ani să nu se mai întâmple în orașul meu sau în țara mea, pentru că în orașul meu nimic și în țara mea nici, pentru că îmi amintesc că acum puțin peste un an pe o stradă în Madrid, Calle Toledo, o altă explozie de gaz a luat viața a patru persoane și, ca de obicei de către oligarhii produsului, care emulează bombele din Ucraina, vina a fost a altcuiva”.

 

„A 15-a comemorare va fi ignorată”

 

„Majoritatea oamenilor tind să asculte cu intenția sănătoasă de a răspunde, nu cu dorința de a înțelege. Așa fac de obicei liderii politici ai țării noastre, mai precis în orașul nostru, de care nu și-au putut aminti niciodată cu un simplu act de a așeza un buchet de flori pe tisa care amintește de victimele de la 1 mai, nici măcar nu s-a putut reface farfuria pe care huliganii fără scrupule au distrus-o acum câteva luni.

Care este diferența dintre Putiniști și oligarhii furnizorilor de produse precum gazele care își pun interesele economice înaintea vieții oamenilor cu unicul scop de a continua să se îmbogățească sau să aibă mai multă putere.

Noi, oamenii din Palencia și ucrainenii, cunoaștem trecutul și prezentul, dar viitorul, așa cum spunea Seneca, este îndoielnic.

Ei bine, această a 15-a comemorare va fi ignorată de guvernele noastre locale și de partidele de opoziție. Cu ce se confruntă ucrainenii este extraordinar de tragic și ceea ce au trăit locuitorii din Palencia este, din păcate, asemănător din cauza tragediei în sine. Desigur nu este comparabil cu ceea ce se întâmplă în acea țară, dar mi-e teamă că soluțiile, deși diferite, vor lua timp ca să ajungă, pentru că interesele celor puternici vin întotdeauna înaintea păcii și a vieții.

Încurajăm locuitorii din Palencia să așeze o floare la poalele tisului pe 1 mai în parcul grădinii episcopului, diferențiendu-ne de nesuportarea reprezentanților politici care ne reprezintă”, a conchis Jose Luis Ainsua Diaz-Peña.

 

Un român a murit în explozia din Palencia

 

Autoritățile spaniole anunțau în 2007 că au identificat trupul neînsuflețit al unui tânăr român de 24 de ani. El era dat dispărut, după prăbușirea imobilului de locuințe în localitatea spaniolă Palencia. Rămășițele sale au fost găsite prin molozul clădirii.

Astfel, numărul victimelor în urma exploziei imobilului de locuințe s-a ridicat la nouă, iar 30 de persoane au fost ranite.

Circa 200 de persoane, ale caror apartamente au fost afectate de deflagrație, au fost obligate să-și părăsească locuințele.

Românul, Eduard D., lucra în construcții și se afla de doi ani în Spania. El locuia împreună cu soția sa în imobilul care s-a prăbușit, din cauza unei explozii provocate scurgeri de gaz.

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv  

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel