Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Situaţia TRAGICĂ a copiilor ROMÂNI: 350.000 au părinţii plecaţi în STRĂINĂTATE
WhatsApp
Seară de seară, 150.000 de copii români merg flămânzi la culcare, după ce, mai bine de 60% dintre ei, sunt educați frecvent cu pumnul.
freepik.com

Sunt câteva concluzii răscolitoare ale celui mai amplu raport privind drepturile copilului în țara noastră. Deja de trei decenii, cele mai mari fundații din lume cer autorităților noastre un așa zis „minister al copiilor", care să facă din sănătatea și educația generației tinere o prioritate absolută.

„Mie-mi place să mănânc cartofi și ouă și-mi mai place să mănânc înghețată", spune un copil, potrivit Știrile PRO TV.

Cartofii sunt un răsfăț, iar înghețata un vis împlinit rar în cazul a patru frați care stau cu mama lor în casa unei fundații din Iași.

Mama: „Noi mâncam ce aveam și lor le dădeam ce-i mai bun. Câteodată mâncăm ceapă cu mămăligă".

Trei la sută dintre copiii români sunt zilnic înfometați. Alți 5% nu știu ce înseamnă să poți să ceri încă o porție. Mediul devine un stigmat care le răpește copiilor și șansa la educație. Pentru fiecare 20 de copii romi care încep școala primară, doar opt ajung la liceu. Iar unul singur va merge la facultate.

Mihaela Nabar, reprezentant World Vision: „90% dintre elevi declară că au fost abuzați de colegii lor la școală".

 

51% dintre adulți sunt de acord cu pedepsele fizice

 

Doi din trei copii mărturisesc că au fost disciplinați prin lovire cel puțin o dată. Șocant este că 51% dintre adulți sunt de acord cu pedepsele fizice, pentru că, spun ei, uneori ar fi în interesul copilului. Raportul arată însă clar că violență naște violență. Majoritatea elevilor care își chinuie colegii provin din familii în care sunt bătuți.

33% dintre școlari au fost jigniți și de profesori. 7% au fost pălmuiți după un răspuns greșit. Iar unii dascăli nu înțeleg că și cuvintele dor.

Tot dureros e atunci când copiii nu cresc sau nu se simt acasă. Unii sunt abandonați de mame adolescente. 9 din 10 mame care au copii în sistemul de protecție sunt încă în viață, multe dintre ele fiind foarte tinere, având educație scăzută sau provenind ele însele din sistemul de protecție.

 

350.000 de copii sunt lăsați singuri de părinți

 

350.000 de copii sunt lăsați singuri de părinți care își caută un rost în străinătate.

Kirsten Theuns, reprezentant Terre des Hommes: „Ei nu declară autorităților pentru protecția copilului că pleacă. Copilul se îmbolnăvește, dar mătușa sau bunica, cea care are grijă de copii, nu poate semna niciun document oficial".

Petre Bult, reprezentant UNICEF: „Unele țări au un minister dedicat pentru copii, drepturile lor, pentru familie. Poartă nume diferite în funcție de țară. Și mai propunem un consiliu special al copiilor, sub patronajul primului ministru".

Ministerul copiilor ar proteja și drepturile copiilor vulnerabili. 17.000 de minori sunt în plasament și peste 400 în detenție.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel